Večinski sistem je znova zatajil

Po včerajšnjih parlamentarnih volitvah se je Avstralija pridružila Kanadi in Veliki Britaniji kot državama, v katerih tradicionalni večinski sistem za razdeljevanje sedežev ni izpolnil svoje glavne naloge. Ni mu uspelo pridelati ne le stabilne, marveč sploh nikakršne večine.

Neuspeh frizerjeve izbranke

Še tik pred volitvami je sicer kazalo, da se bo izšel račun novopečene voditeljice vladajočih laburistov Julije Gillard, ki je šele pred dvema mesecema z znotrajstrankarskim pučem zrušila svojega predhodnika in postala prva ženska na čelu avstralske vlade. S svojo sindikatom všečno retoriko, pa tudi s svojim simpatičnim izbrancem, po poklicu frizerjem, si je v Walesu rojena Gilliardova hitro pridobila simpatije Avstralcev. Še posebej, ker je bil njen glavni tekmec zakrknjeni konservativec Tony Abbot, znan po svojem zagovarjanju monarhije in navdušenju nad tradicionalnim katoliškim obredjem, kar v avstralskih razmerah ni čisto običajno.

Ampak končno frizerjevi nevesti ni uspelo. Delavska stranka je izgubila vsaj šestnajst sedežev in jih bo v novem spodnjem domu med stopetdesetimi imela največ dvainsemdeset. A niti Abbotova koalicija Liberalne in Nacionalne stranke si ni zagotovila absolutne večine. Pripadlo naj bi ji 73 sedežev.

Udarna Slovenka znova uspešna

Koga bo generalna guvernerka, ki v Avstraliji zastopa državno poglavarko, britansko kraljico Elizabeto II., zaprisegla kot novega (ali starega) vladnega šefa, ostaja potemtakem neznanka. Vse je v rokah enega zelenega in štirih neodvisnih poslancev.

Abbotovi fantje in dekleta imajo na svoji strani vsaj tri adute. Prvi je večje število osvojenih mandatov, drugi večje število osvojenih glasov, tretji – nemara najpomembnejši – pa dejstvo, da so trije od štirih neodvisnih v novem canberrskem parlamentu nekdanji politiki konservativne Nacionalne stranke. Kljub temu morda niti vse našteto ne bo zadostovalo za prevzem oblasti v prvem “visečem” parlamentu v največji državi v Oceaniji po sedemdesetih letih.

Za slovenske bralce je v zvezi z včerajšnjim glasovanjem nemara še najzanimivejši podatek, da si je sedenje v spodnjem domu za še tri leta podaljšala zdaj že dolgoletna laburistična poslanka in ministrica za ženske, Slovenka Tanja Pliberšek. V njenem volilnem okrožju v Sydneyju je zanjo glasovalo kar 69 odstotkov volivcev.