Več kot 50.000 podpisov proti Družinskem zakoniku

Pred nadaljevanjem druge obravnave predloga Družinskega zakonika je Civilna iniciativa za družino in pravice otrok sporočila, da je peticijo za družino in pravice otrok podpisalo že več kot 50.000 državljank in državljanov. Civilna iniciativa za družino in pravice otrok predlaga, naj se nesprejemljiv predlog Družinskega zakonika, ki med drugim predvideva izenačitev zakonske zveze in istospolne zveze ter posvojitve otrok v istospolne zveze, umakne iz parlamentarnega postopka.

Inicitiva trdi, da so “v zadnjem mesecu dni odločitve Evropskega sodišča za človekove pravice in Nemčije ponovno postavile na laž predlagatelje Družinskega zakonika, ki trdijo, da Slovenijo k sprejemu takega družinskega zakonika zavezujejo mednarodni pravni predpisi. Evropsko sodišče za človekove pravice je namreč v primeru Schalk in Kopf proti Avstriji 24. junija odločilo, da odločitev Avstrije, da je zakonska zveza skupnost med moškim in žensko, ne krši človekovih pravic, kar seveda pomeni, da sklenitev zakonske zveze dveh homoseksualcev ali dveh lezbijk ni človekova pravica, kot trdijo predlagatelji Družinskega zakonika in organizacije istospolno usmerjenih. Podobno je junija letos odločilo tudi nemško sodišče v Berlinu.”

Civilna iniciativa je še napovedala, da bodo temeljna družinska vprašanja tudi predmet razprav vseh naslednjih volitev, začenši z letošnjimi lokalnimi volitvami. Po mnenju iniciative je nesprejemljivo, da politiki po volitvah delajo stvari, ki jim velika večina državljank in državljanov nasprotuje, čeprav si o teh stvareh pred volitvami ne upajo črhniti niti besede.