Veber za Delo: “Pri Očenašu ni šlo za cenzuro.”

»Ni šlo za cenzuro,« je predsednik državnega zbora Janko Veber (SD) danes odgovoril na vprašanje vodje poslanske skupine NSI Mateja Tunina, zakaj je pevski zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana na slovesnosti ob dnevu državnosti v parlamentu zapel le državno himno in ali je drugo pesem, Očenaš hlapca Jerneja iz povesti Ivana Cankarja, res prepovedal, kar bi bila po oceni Tonina nedopustna cenzura umetniškega dela. Veber je pojasnil, da ni šlo za prepoved, ampak skupen dogovor, usklajen program, da bo zbor zapel le himno.

Tonin je ugovarjal, da je slišal, da je Veber nagovarjal zbor, naj namesto Očenaša zapoje katero drugo pesem, pa se s tem v zboru niso strinjali. Veber pa je vztrajal, da se je uskladil z direktorjem o programu, ker je državni zbor želel čim bolj svečano skladbo, kar je bil edini cilj in argument, v razpravi pa je bilo kar še pet drugih mogočih pesmi.

Predsednik državnega zbora je na kolegiju zavrnil očitek, da je cenzuriral umetnike.

Po daljših polemikah med vodji poslanskih skupin, ko je ob Toninu, da gre vračanje v čase, ko je bila cenzura običajna, vztrajal še Mihael Prevc (SLS), kritičen pa je bil celo Rihard Braniselj iz koalicijske Državljanske liste, da je zaradi kratkega stika na proslavi ena pesem manjkala in so ostale kapacitete neizkoriščene, kolegij  posebnih sklepov danes ni sprejel.

V bran je Vebra med razpravami vzel le vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer, da je dogajanje Veber Toninu pojasnil in je dilema zdaj le še, ali Vebru verejti ali ne, leplenje etiket o cenzuri in podobnem pa je politično motivirano. Möderndorfer je dodal še, da bi bilo nenavadno, da bi umetniki, ki so povabljen k nastopu v parlamentu, sami izbirali vsebino in da so pred državo veliko pomembnejše teme kot vprašanje, kdo je bil za prepevanje Očenaša in kdo ne.

Kak je bil zaplet

Kot smo v Delu poročali je »Očenaš hlapca Jerneja« pevski zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana želeli izvesti, z njim se je med drugim minuli mesec predstavili na evropskem tekmovanju pevskih zborov v Mariboru. A Veber izvedbe ni dovolil, češ da pesem ni primerna praznovanju osamosvojitve Slovenije. V DZ so gostujoče pevce prosili, naj poleg državne himne zapojejo še drugo tematsko sorodno pesem. Ko so slišali za njihov izbor, so zborovodjo Ambroža Čopija menda najprej prosili, naj pesem zamenja, kar je ta odklonil.

Več: Delo