Vabilo: Študijski dnevi DRAGA 2014

draga_1449. Draga se bo začela v petek 29. avgusta z okroglo mizo o študijskih in zaposlitvenih težavah mladih, ki v skrbi za svojo prihodnost odhajajo na tuje. Nastopili bodo Alenka Stanič, Valentin Inzko in David Bandelj. O razmerah v matični domovini in manjšini ter njunih odnosih bo v soboto svoje poglede podal koroški raziskovalec in publicist Fabjan Hafner. Nedeljsko dopoldne bo posvečeno vprašanju, ki danes povzroča največja razhajanja v slovenski družbeni zavesti, o nesposobnosti umirjenega razmišljanja o lastni preteklosti. Ali je možen korak naprej? O tem bosta govorila zgodovinarka Marta Verginella in sociolog Urban Vehovar.

Pogled v svet slovenske znanosti in tehnologije bo podal novi predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Tadej Bajda, ki bo v nedeljo popoldne zaključil Drago 2014. Program letošnjih študijskih dni bosta obogatila počastitev 90-letnice pisatelja Alojza Rebule in podelitev Peterlinove nagrade.

Program

Petek, 29. avgusta 2014

16.30: dr. Alenka Stanič, dr. Valentin Inzko, dr. David Bandelj
V svet(u) z možgani

Življenjski prostor se širi. Srečujemo tisoče ljudi, preskakujemo celine, časovne pasove in meje. Državne, kulturne, jezikovne, identitetne, vrednotne, osebne. Človek pa kljub globalnim trendom, demokratizaciji, blagostanju ali krizi ostaja človek, duševno bitje z nogami in glavo. Mlad človek išče svojo pot, doma ali v svetu, in s tem išče sebe. Kako odhajati v svet z možgani in se vračati z dušo in razumom?

Sobota, 30. avgusta 2014

16.30: dr. Fabjan Hafner
“Sem dolgo upal in se bal”

Prešernov verz kot izhodišče za kritičen zamejski pogled na 22 let slovenske državnosti.

Nedelja, 31. avusta 2014

Ob 9. uri bo sv. maša, ki jo bo za udeležence Drage daroval tržaški škof msgr. Gianpaolo Crepaldi.

10.00: dr. Marta Verginella, dr. Urban Vehovar
Politična raba spomina zmanjšuje možnosti za preživetje in rast slovenskega naroda

Zdi se, da smo na Slovenskem nesposobni za umirjeno in spoštljivo refleksijo lastne preteklosti. Brez naklonjenega in sprejemljivega odnosa do pluralne preteklosti ne moremo razumeti sedanjosti, ne moremo zreti v prihodnost, niti ne moremo vzpostaviti sprejemajočega odnosa do države in skupnosti, ki ji pripadamo.

15.30: Počastitev 90-letnice pisatelja Alojza Rebule in izročitev letošnje Peterlinove nagrade.

16.00: dr. Tadej Bajd, predsednik SAZU
Znanost, inženirstvo, materni jezik

Razvoj znanosti na Slovenskem, spremembe, ki so skozi čas nastajale pri zagovarjanju doktorskih disertacij, težave, s katerimi se danes spopadajo mladi pri vključevanju v raziskovalne skupine, in problemi povezani z njihovim odhajanjem v tujino. Na slovenskih univerzah je znatno manj tujih študentov in profesorjev kot na evropskih nasploh.
Smiselna uporaba maternega jezika in angleščine bo pripomogla k internacionalizaciji slovenskih univerz ter tako privabila več tujih študentov in zmanjšala odhajanje mladih na študij v tujino.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.