Vabilo: Slehernik

plakat_slehernik_2013_001Pri sv. Jožefu nad Celjem pripravljajo v petek 13. septembra 2013 ob 20. uri tretjo uprizoritev srednjeveškega misterija »Slehernik«. Uprizoritev bo na prostem, v atriju Doma sv. Jožef, izvedli pa jo bodo v režiji Jožeta Planinška, direktorja Doma sv. Jožef, mladi iz župnije, oba župnijska zbora in zbor zaposlenih v Domu sv. Jožef. Nastopilo bo vsega skupaj približno sto sodelujočih. V primeru dežja bo uprizoritev v nedeljo, 22. septembra, ob 20. uri.

Slehernik je srednjeveški misterij oziroma duhovna drama ali moraliteta, ki je nekakšno nadaljevanje pasijonskih iger, s širšo tematiko in predvsem s poosebljenimi krepostmi in seveda tudi slabostmi iz vsakdanjega življenja. V literarni zgodovini je misterij sorazmerno znan in pomeni močan člen v oblikovanju sodobne dramatike. Nastal je v 15. stoletju, po vsej verjetnosti nekje v Angliji ali na Nizozemskem. Tematika in igra je najprej živela v ljudskem izročilu, pred stotimi leti pa jo je zapisal in za sodobni čas priredil Hugo von Hofmannsthal. Po njegovem zapisu in priredbi so jo prvikrat izvedli leta 1911 na Dunaju. V medvojnem času so ga izvajali tudi pred uršulinsko cerkvijo na Kongresnem trgu v Ljubljani. Zelo znamenita in stalna ponavljajoča izvedba misterija je v Salzburgu pred tamkajšnjo stolnico na začetku Salzburških poletnih iger. V slovenščini imamo dva prevoda, Župančičevega in Grafenauerjevega. Pri sv. Jožefu v Celju smo se odločili za Župančičevega, ki je v verzih. Besedilo je delno okrajšal prof. Mirko Mahnič, za izvedbo pa priredil Jože Planinšek.

Ob priliki uprizoritve Celjska Mohorjeva družba ponuja znižano ceno Hofmannsthalovega Slehernika, več na njihovi spletni strani.

Več: Dom sv. Jožef