Vabilo na film: Bratomor v Jami pod Macesnovo gorico

Vabimo vas na prvo predvajanje dokumentarnega filman 3450 – Bratomor v Jami pod Macesnovo gorico.

Film bomo predvajali v četrtek, 25. aprila, ob 18.uri, v dvorani Zavoda sv. Stanislava v Ljubljani.

Film pripoveduje zgodbo o umoru 3450 slovenskih vojnih ujetnikov v Jami pod Macesnovo gorico. Tako o njihovi poti v smrt kot o skrivanju in odkrivanju resnice o zločinu.

Osrednji junaki filma so Jama pod Macesnovo gorico, njene žrtve in raziskovalna ekipa, ki je v letu 2022 izkopala 3450 umorjenih v najhujšem bratomoru v slovenski zgodovini.

Pričevalci: Janko Car, Janez Janša st., Uroš Košir, Petra Leben Seljak, France Dejak, Luka Rozman, Nikolai Tolstoy, Milan Zajec

Besedilo bere: Jernej Kuntner

Glasba: Uroš Kovač

Direktor fotografije in snemanje raziskave: Jože Jagrič

Scenarij in režija: Jože Dežman1 komentar

  1. Čestitam vsem, ki so omogočili izdelati dokumentarni film “Bratomor v Jami pod Macesnovo gorico”. V »Jami pod Macesnovo gorico«, so žrtve revolucionarnega nasilja, katerega je OF vršila , izvajala že 1941, nad nasprotniki komunizma oz. nasprotniki revolucije po vzoru Stalinove komunistične SZ. Žrtve v »Jami pod Macesnovo gorico«, po ogledu filma ne bodo več tonili v pozabo, kar je sicer samoumevno za civilizirano družbo. OF, ki jo je vodil Boris Kidrič, predsednik KPS, je že med vojno in po vojni, vršila preventivne likvidacije potencialnih izdajalcev naroda in jih je brez dokazov likvidirala kot izdajalce naroda. To je bilo nečloveško ravnanje, moralni in pravni zločin.

Comments are closed.