Vabili: Okrogli mizi Zbora za republiko in o Evropski Sloveniji

druzba-okrogla_miza-slovenska_civilna_druzba-slovenska_kultura_sredi_razpada_vrednot02Zbor za republiko vabi na okroglo mizo “Zakaj rešujemo Factor banko in Probanko?”. Okrogla miza bo v sredo, 18. septembra 2013, ob 18. uri, v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa, Cankarjeva 1, 4. nadstropje.

Sodelovali bodo:

  • mag. Bernard Brščič, ekonomist
  • mag. Andrej Šircelj, ekonomist
  • dr. Aleš Štrancar, direktor podjetja BIA Separations
  • in dr. Boštjan M. Turk, izredni profesor.

Odločitev o nadzorovani likvidaciji Factor banke in Probanke s 1.030 mio EUR veliko garancijo pomeni nevaren precedens sanacije bank pod krinko zagotavljanja stabilnosti finančnega sistema. Banka Slovenija z uvedbo nadzorovane likvidacije prikriva svoje večletno katastrofalno delo na področju nadzora in regulacije bančnega sistema. Vse od leta 2008 je prenašala kapitalsko neustreznost in celo nesolventnost poslovnih bank, v letu 2013 pa želi breme svojega nedelovanja prenesti na slovenske davkoplačevalce. Odobritev 1.030 mio EUR velike garancije pomeni derogiranje obstoječe jamstvene sheme depozitov, kjer so primarni garant poslovne banke in šele nato subsidiarni proračun RS. Hkrati pomeni, da stroški bančne sanacije ne bodo prizadeli pravnih in fizičnih oseb, deponentov z vlogami nad 100.000 EUR. Vlada RS in Banka Slovenije sta s petkovo odločitvijo o reševanju dveh zasebnih bank v celoti z davkoplačevalskim denarjem izjemno povečali moralno tveganje in v enem dnevu potencialni javni dolg povečali za 3% BDP. Upoštevajoč lastniško strukturo Probanke in Factor banke je moč sprejeti sklep, da Banka Slovenije in Vlada RS na račun davkoplačevalcev rešujeta premoženje omrežja Foruma 21. Način reševanja je v nasprotju z evropskimi smernicami, kjer morajo glavno breme bančne sanacije nositi lastniki, nezavarovani deponenti in bančni sistem kot celota, šele na koncu davkoplačevalci. Slovenski model bančne sanacije ekskulpira Banko Slovenije, lastnike obeh bank, njune velike deponente, ostale poslovne banke, torej vse v krivdni verigi razen davkoplačevalcev.

———————

V imenu iniciative za Evropsko Slovenijo, Društva humanistov Goriške in Krožka za družbena vprašanja Anton Gregorčič iz Gorice, vas vabimo na okroglo mizo in predstavitev zbornika Evropska Slovenija, ki bosta potekala v sredo, 18. 9. 2013 ob 18h, v Goriški knjižnici Franceta Bevka, v pritličju (ob klavirju).

Gostje okrogle mize bodo:
  • Jernej Letnar Černič,
  • Luka Lisjak Gabrijelčič,
  • Miha Kosovel,
  • Saša Peršolja
  • in Dejan Valentinčič.

Zbornik Evropska Slovenija združuje dvajset avtorjev, katerih prispevki tako po svoji širini in globini predstavljajo nič manj kot slovenski nacionalni program, kakršnega potrebujemo v tem trenutku. Evropska Slovenija ponuja pot, po kateri se lahko izvijemo iz klime provincialne samozadostnosti in zaprtosti, pa tudi duhovne ozkosti in se dokončno zasidramo v zahodnem mišljenjskem, vrednostnem in kulturnem okolju.

V času zmede in iskanja, ko je na preizkušnji tudi sama EU, avtorji zbornika odgovore iščemo v vrednotah odprte družbe, pravne in demokratične države, vsebinskega in ekonomskega liberalizma, skratka v tistih vrednotah, ki jih lahko imenujemo evropska normalnost. Slovenci smo historično gledano nedvomno uspeli prehoditi impresivno pot narodnopolitične emancipacije, vendar nam nikoli ni uspelo izgraditi pravega vsebinskega liberalizma.