V tretje gre rado

Na koncu popolnega presenečenja ni bilo. Christian Wulff je postal najmlajši nemški zvezni predsednik in šele drugi katoličan na tem položaju. A pot do dvorca Bellevue je bila trnova, celo bolj trnova od tiste, ki so jo prerokovali večji pesimisti.

Do zmage znova šele tretjič

Za končno absolutno večino 625 od skupaj 1240 glasov je potreboval vse ustavno možne tri kroge. To ga je gotovo spomnilo na tiste tri poskuse, ki jih je potreboval, da je postal spodnjesaški ministrski predsednik. V prvih dveh ga je gladko namahal poznejši kancler Schröder.

Ne dvomim, da bo mladostni Wulff s še mladostnejšo ženo ob boku kljub težavam pri volitvah kmalu osvojil srca Nemk in Nemcev. Veliko hujšo nočno moro bo današnji dan povzročil kanclerki in njeni razglašeni črno-rumeni vladi.

Kljub uspehu opozicijskega kandidata Gaucka, ki je dobil bistveno več glasov od predvidevanj, pa posebnega razloga za veselje nimajo niti socialdemokrati in zeleni. Skrajni levičarji so namreč pokazali, da se še ne bodo tako kmalu poslovili od iluzij o blagodatih NDR. S čimer še dolga leta ne bodo mogli računati nanje kot na koalicijske partnerje.

Foto: Wikipedia