V New Yorku na novega leta dan

Po nekem čudnem spletu okoliščin sem se letos prvič znašel v Ameriki. Celo več. Prav na novega leta dan sem se znašel v centru mesta New York, v Manhatnu.

Brez posebnih pričakovanj, neobremenjen in popolnoma sproščen sem se podal v sam center mesta New York, v prestolnico sveta, pripravljen, da občutim utrip življenja s prve roke. Kupil sem si časopis New York Times in preveril katere teme v tem trenutku prevladujejo na agendi Američanov in Newyorčanov. Kar najprej pade v oči je, da že na naslovnici 2 od 6 člankov spadata pod zunanje zadeve (o dogajanju na Slonokoščeni obali ter o nameri iraškega ministrstva, da prepove prodajo plastičnega orožja (igračk) v Iraku. Še več, ko začneš listati časopis, opaziš, da z izjemo naslovnega članka, so na vrsti najprej zunanje teme, šele nato sledijo domače, nacionalne teme.

Novoletnemu praznovanju je sicer bila posvečena naslovna slika, ki pa ni zgledala nič kaj bombastično, pod sliko pa je pisalo: ‘At Least It s not a Snowball.’ Po slabih vremenskih razmerah, ki so ravno v tem času prevladovale na vzhodni obali, so si Američani očitno oddahnili, da so se razmere izboljšale. Kaj več prostora pa sami tematiki novega leta v časopisu ni bilo posvečenega. Tudi, ko hodiš skozi New York ne dobiš občutka, da je pred parimi urami potekalo tukaj silvestrovanje.  Američani tudi nimajo dela prost dan na 1. januar.

Baby Boomers in bye bye Schwarzi

Kar se tiče domačih tem, je New York Times izpostavil predvsem, da je t.i. baby boom generacija dosegla nov mejnik. Na novega leta dan so namreč najstarejši člani te generacije dopolnili 65 let. Po medvojni gospodarski krizi in II. svetovni vojni, ki sta močno zmanjšali rodnost, je v letu 1946 sledil strm vzpon rodnosti, ki je trajal vse do leta 1964. Generacija, ki se je rodila med letoma 1946 in 1964 se tako imenuje Baby Boomers. Zanimivo je, da je bilo v letu 2009 13,9 rojstev na tisoč prebivalcev v ZDA, kar je najnižja zabeležena rodnost v Ameriki. Leta 1945 je bilo v ZDA denimo dobrih 20 rojstev na 1000 prebivalcev.

Od domačih tem je bilo možno na naslovnici prebrati, da se v ZDA nekatere države pripravljajo, da bi sprejele zakonodajo, ki bi bolj učinkovito zajezila nelegalno priseljevanje. Pet držav tako načrtuje sprejetje ukrepov, ki bi preklicali avtomatsko podeljevanje državljanstva otrokom, ki so se rodili v ZDA nelegalno priseljenim staršem.

Leto 2011 je tudi v ZDA leto političnih sprememb, saj so v letu 2010 potekale volitve za guvernerje. Med drugim se z guvernerskega stolčka zvezne države Kalifornija poslavlja hollywoodski Arnold Schwarzenegger, nasledil ga bo Jerry Brown, ki je bivši župan in guverner, ki je nekoč celo študiral za duhovnika. New York Times se je slikovito izrazil, da prehaja guvernerjeva pisarna  z ‘bombastično’ na ‘monastično.’

Stavbe, ki segajo do neba

Seveda je en sam dan veliko premalo, da bi dobil pravi občutek življenja v New Yorku, je pa dovolj vsaj  za utrinek. Eden takšnih utrinkov je bila izjava temnopoltega Američana, ko je prepričeval mimoidoče, da naj kupijo vstopnice za nek dogodek. Bil je dokaj vztrajen. Na koncu je rekel: ‘Trying to make a living, I must feed my family’. Malo kasneje pa je na samem Times Square-u s kitaro v roki in v dvodelnem kopalnem kostumu  v barvah ameriške zastave prepevala blondinka srednjih let in to pri 45 stopinjah Farenheita (7 stopinj Celzija). Prav nič ni kazalo na to, da bi jo zeblo. Najbrž si je tudi ona mislila isto kot temnopolti Američan.

Zanimivi so občutki, ki so me prevevali, ko sem se sprehajal od Central Stationa proti Times Squareu. Seveda sem najprej padel pod vtis ogromnih  gigantskih stavb, ki kar tekmujejo med seboj katera bo višja. Skoraj kot v svetopisemski zgodbi o babilonskem stolpu, ko ljudje želijo zgraditi mesto in stolp, katerega vrh naj sega do neba.

Druga zadeva, ki je naredila name vtis je bila izredna preprostost označevanja ulic in avenij. Oboje so označene zgolj s številko. Oštevilčene ulice potekajo sever – jug, medtem ko avenije potekajo vzhod – zahod. Predvsem pa je zanimivo, kako pravzaprav noben pešec pri prečkanju ceste ne upošteva semaforjev. Ko sem omenil, da pri nas lahko dobiš zato kazen, sem dobil odgovor enega Američana, da ima pri njih policija bolj pametne stvari za počet kot preganjati pešce.

Poceni garderoba

Zanimivo je, da lahko sredi New Yorka kupiš oblačila po zelo ugodni ceni. Tako v New Yorku kot v Ameriki nasploh (vsaj na vzhodni obali) najdeš trgovine, ki imajo skoraj smešno ugodne popuste. Zato morda majhen nasvet. Če se odpravljate v ZDA ne odpotujte tja z veliko oblačili. Privarčujte prostor za oblačila, ki jih boste tam kupili pod bistveno ugodnejšimi pogoji.

New York, mesto, ki nikoli ne spi. Ob vsej tej množici ljudi in ogromnih proporcih se zlasti za nekoga, ki prihaja z miniaturne Slovenije, resnično zdi, da če uspeš tukaj, lahko uspeš kjerkoli, kot  to lahko slišimo tako v pesmi Alicie Keys kot Franka Sinatre, ko prepevata o New Yorku.

New York je mesto, ki ga vsekakor ne pozabiš, ko ga enkrat obiščeš. Poleg spominov in fotografij, ki mi bodo ostali, pa si bom vseeno vsake toliko časa zavrtel video Alicie Keys New York. Za sebe. Za dušo.

Video je dostopen tukaj (link na http://www.youtube.com/watch?v=6PHOeXIPNZE

Foto: Sebastijan Magdič