Utrjevanje rublja

zda kitajska
Kitajska po BDP prehiteva ZDA.

Rusija in ruski rubelj doživljata največje pretrese po začetku svetovne gospodarske krize v letu 2008. Inflacija se v Rusiji po statističnih podatkih nahaja pri 11,4 %. Seveda je vprašanje kakšna je realna inflacija, ki jo čuti ruski potrošnik v svojih denarnici.

K inflaciji je prispeval rekorden padec vrednosti rublja, saj je ta od oktobra izgubil več kot 40 % v primerjavi z dolarjem. Razlog za ta padec je surova nafta od katere je precej odvisno Rusko gospodarstvo. Ta je na mednarodnih trgih izgubila več kot 50 % vrednosti in iz 115 dolarjev padla na skoraj 50 dolarjev za sodček nafte.

Reševanje rublja

Rubelj je podprla ruska centralna banka z milijardnimi injekcijami. Na pomoč je priskočila tudi soseda Kitajska, ki ima z Rusijo podpisane večletne pogodbe o dobavi ruskih energentov v višini več milijard. Kitajska gotovo ne pomaga iz simpatije do Rusije, temveč zastopa v prvi vrsti svoje interese.

Bolj prikrito, a vseeno vidno svetovni javnosti, pa Rusi izvajajo še en načrt, ki bo rubelj na mednarodnih trgih utrdilo v nekoliko daljšem časovnem obdobju. Vse od začetka krize Rusija povečuje svoje rezerve v fizičnem zlatu. Največji nakup zlata so Rusi opravili ravno v času največjega padca svoje valute. Samo decembra je centralna banka Rusije kupila 1,2 milijona unč zlata, kar je največji nakup v zadnjih 15 letih. Po uradnih podatkih organizacije World Gold Council je Rusija po zalogah zlata na 5. mestu na svetu. Znano je, da so uradni podatki precej od realnih podatkov. Saj mnoge države zlato kupujejo kar se da prikrito. Nemška centralna banka, Deutsche Bank, je objavila podatke po katerih bi naj ravno Rusija bila v zadnjih 20 letih največji kupec fizičnega zlata. Tesno ji sledi Kitajska. Zanimivo bo, ko bosta obe državi objavili svoje dejanske zaloge zlata. Saj objava realnega kritja domače valute ne bo ugodno vplivala na ostale svetovne valute, ki nimajo nobenega kritja.

Ravno ta svetleča plemenita kovina pa je v enakem obdobju, ko je rubelj doživel največji padec v zadnjem desetletju, pridobila dobrih 50 % svoje vrednosti. Merjeno seveda v rubljih. S tem zlato ponovno dokazuje svojo moč ohranjevalca realne vrednosti, zlasti v času večjih kriz. Vzhod pa se očitno dobro zaveda, da temelj finančnih trgov ne more biti papir brez vrednosti, temveč neka realna dobrina. Vztrajno in počasi izrinjajo dolar, ki izgublja primat svetovne valute.

Preusmerjanje pozornosti

Ob tem nam mnogi svetovni dogodki preusmerjajo pozornost in pozabljamo, da je stanje tudi v državi, ki je povzročila sedanjo gospodarsko krizo, daleč od rožnatega. ZDA sicer prikazujejo lepo gospodarsko rast, precej nizko brezposelnost, a na drugi strani so dosegle nov rekordni dolg, ki znaša vrtoglavih 18 bilijonov zelencev. Dolg ZDA je strmo naraščal skozi programe centralne banke, t.i. kvantitativnega sproščanja (QE) oz. tiskanja svežega denarja, s katerim so refinancirali dolgove. Podatki univerze Yale lepo kažejo, da so ameriški borzni indeksi rasli predvsem v času ustvarjanja tega umetnega denarja. Torej so vrednosti delnic oz. podjetij daleč od realnih.

Ti dolgovi ZDA pa so zapakirani in prodani v različnih naložbah širom sveta, tudi v Sloveniji. Zategovanje pasov, ki ga doživljamo že nekaj let in finančne težave EU, so v marsičem posledica početja ZDA. Samo spomnimo se Grčije in prikrivanje realnega dolga te prezadolžene članice s strani ameriške centralne banke Goldman Sachs.

Rek »ko kihne Amerika, se prehladi cel svet,« še kako drži. Ameriška rast namreč ne temelji na realni podlagi temveč na novo natisnjenem denarju iz programa QE. Njen dolg pa bo imel močne posledice za ves svet. Ob tem pa skoraj ni bilo objavljene novice v medijih, da ZDA po dolgih desetletjih niso več prva gospodarska velesila sveta. Konec preteklega leta jo je prehitela Kitajska.

Obstaja torej mnogo razlogov, zakaj moramo biti previdni in pozorni, saj se lahko tudi v EU in Sloveniji, ruska situacija hitro ponovi.

Pripis uredništva: Marko Kocuvan je neodvisni premoženjski svetovalec.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.