Utrinek: Za pajčolani samomora

samomorPravočasno odkrivanje samomorilnih nagnjen lahko prepreči najhujše.

Navkljub statističnemu upadanju števila samomorov pri nas, so Slovenci takoj za Madžari še vedno v samem vrhu svetovne samomorilske lestvice. Tako se zgodi v Sloveniji že nekaj desetletji vsako leto med 550 in 600 samomorov. Problem je težka prepoznavnost depresivnih ljudi, ki rešitev iz njihovega položaja vidijo samo v nasilni prekinitvi življenja. Za njih predstavlja samomor edino rešitev vseh problemov, pred vsem pa fizičnih bolečin, ki ne popuščajo! Ljudje, ki večkrat govorijo o smrti, da bi radi umrli in podobno, se nikoli ne pretvarjajo! Mednarodna skupnost je 10. september razglasila za svetovni dan preprečevanja samomorov!

Samomori v Bibliji

Pojav samomora spremlja človeka domala od kar obstaja. Prvo beleženje samomorov pa najdemo v Sv. pismu. To je zgodba o močnem Samsonu, ki oslepljen in vklenjen zruši palače filistejskih knezov in pri tem umre tudi sam (Sod 16, 22 – 31). Potem se je nasadil na meč prvi izraelski kralj Savel in njegov oproda(1 Sam 31, 1-13), potem se je v Gilu obesil Ahitofel, svetovalec in izdajalec kralja Davida (2 Sam 17, 23), v knjigi Makabejcev pa beremo, kako se je ubil jeruzalemski starešina, priljubljeni »oče Judov« Razija, ki ni prenesel sužnosti pod helenističnim vladarjem Nikanorjem(» Mkb 14, 37 – 46). Najbolj pa je znan samomor Juda Iškariota, ki se je po izdaji Jezusa Nazarečana, obesil (Mt 27,5).

Skupinski samomori

V zgodovini človeštva so znani tudi tako imenovani skupinski , ali množični samomori. Najbolj znana je Judovska utrdba Masada, kjer se je proti koncu obleganja Rimljanov pod vodstvom Lucius Flaviusa Silva leta 73. po Kr. ubilo kar 960 Judov. Tudi na japonskem, na otoku Saipan je leta 1944, ko so ameriški vojaki zavzeli ta otok, mnogo domačinov skočilo v prepad. Še najbolj razvpit množičen samomor pa se je zgodil v Gvajani, v mestu Jonestown v Južni Ameriki, kjer je 18. novembra 1978 umrlo 918 ljudi, verskih pristašev fanatičnega vodje Jim-a Jonesa, ki so vsi zaužili strup. Med samomorilci je bilo tudi 267 otrok. Znane so tudi druge množične samomorilske smrti… (Heavens gate – 1997) itd…Iz obdobja druge svetovne vojne so bili znani samomorilci Japonski letalci Kamikaze, navsezadnje pa se je s skokom iz višine pet katoliških redovnic, raje odločilo za smrt, kot pa da bi bile spolno zlorabljene s strani pijanih Četnikov v Goraždah na Drini. Proti koncu petdesetih let v prejšnjem stoletju pa je znani socialistični humorist in novinar v Ljubljani pisaril o »klubu samomorilcev«, kar je med ljudmi povzročilo precej strahu in vznemirjenosti. To je bila precej neprimerna potegavščina, res pa je bilo, da so v tistih časih v Ljubljani beležili nenavadno veliko samomorov, največ je bilo skokov iz ljubljanskega nebotičnika in podobno…

Individualni samomori

Teh je gotovo največ. Samomor storijo predstavniki vseh slojev človeške družbe, ne glede na raso, politično ali versko prepričanje, izobrazbo in poklic itd…To so politiki, vojaki, umetniki, zdravniki, kulturniki in celo duhovniki… naj navedem samo nekatere; Hitler, Goering, Goebels, Himmler, znameniti nemški povelnik Erwin Rommel, pa Stalinov sin Jakov, njegova žena Nadežda Alilujeva, sin Edvarda Kardelja, sin pisatelja in partizana Jožeta Javorška, znani komunistični politik in partizan Viktor Avbelj, ljubljanski župan Ivan Hribar, goriški knezoškof Alojzij Matej Zorn, pa Sokrat, Neron, Kleopatra, vojskovodja Kraton, oče Bruta, znameniti matematik in topničar Jurij Vega, Yimi Hendrigs, Yim Morrison, Jan Pallach ob ruski okupaciji Češke, kolumnist Danilo Slivnik, pisatelj Ernest Hemingway, zloglasna slovenska morilca Metod Trobec in Silvo Plut, slikar Van Gogh, slikar Vladimir Lamut itd… navsezadnje se je v Siriji razstrelila kurdska deklica in ubila sebe in deset đihadistov. Poleg množičnih in individualnih samomorov poznamo tudi tako imenovane altruistične, pa militarističen in samomorilski terorizem, sezonski samomori (spomladi, jeseni in pozimi na Arktiki – Eskimi. Zadnje čase pa se drastično povečujejo inkriminirani suicidi, ko nekdo ubije celo družino, potem pa še sebe…

Sociološka klasifikacija samomorov

Najbolj razširjen način samomora je z obešanjem. Temu sledi ustrelitev, skoki v globino in pod vlak, pa utopitev, z vožnjo avtomobila v nasprotno smer, plin iz avtomobila, rezanje žil in podobno…Vzroki za samomor so več plastni, vendar zelo tipični. To so: depresija, huda neozdravljiva bolezen (karcinom), alkohol, smrt so-zakonca, ločitev in drugo…Prednjačijo moški, sledijo ženske in otroci. Odrasli ljudje si najpogosteje vzamejo življenje po 60 letu starosti in to v noči iz nedelje na ponedeljek… Glede geografskih razsežnosti v Sloveniji narašča število samomorov iz smeri zahoda proti vzhodu in iz smeri juga proti severu. Največ samomorov je v celjski kotlini, na Obsoteljskem in v Prekmurju.

Zaključek

Depresijo, ki ne popušča in traja okoli tri mesece, lahko okvalificiramo kot alarmantno klinično stanje, ki zahteva takojšnje ukrepe. Problem je v pravočasnem (ne) prepoznavanju depresije, ki človeku povzroča stalne in neznosne bolečine, ki ne popuščajo… Depresija je bolezen, kot vse druge, zato jo je potrebno zdraviti z ustreznimi antidepresivi, v večini primerov do konca življenja! Dejstvo je, da celo v psihiatričnih bolnišnicah v dveh do treh primerih hospitaliziranih oseb na leto, zdravniki ne prepoznajo kliničnih znakov samomorilnih nagnjen. Zato takšne paciente spustijo domov, kjer v nekaj dneh storijo samomor. Samomori so žal s strani ljudskih množic, še vedno okvalificirani kot dejanje slabičev, ki se ne znajo ali celo nočejo spopadati z vsakdanjimi težavami, zato je samomor potrebno detabuizirati in do problema pristopati interdisciplinarno! Človek, ki je v globoki depresiji in zaradi tega zelo trpi hude bolečine, si sam ne zna niti ne more pomagati. Kljub temu pa v svoje bivalno okolje neprestano pošilja jasne in nedvoumne signale, da je z njim nekaj hudo narobe! Potrebuje takojšnjo pomoč bližnjih in pa seveda zdravnika. Zato človek, ki drastično spremeni svoje obnašanje in pri tem glasno govori, da se bo ubil, to misli presneto resno. Zato ljudje, ki so nagnjeni k samomorilnosti, smrt je za njih neznansko olajšanje, nikoli ne blefirajo!