Utrinek: Aktualno v EU

evropska zastava parlament

  • tragedija v Lampedusi: kako zaščititi življenja beguncev
  • nova tobačna zakonodaja za 500 milijonov Evropejcev, tudi Slovencev
  • lažja mobilnost in zaposlovanje po EU za zdravnike in farmacevte
  • nagrada EP za boj za pravico do izobraževanja otrok 16-letni Malali

Prvo oktobrsko plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, ki je ta teden potekalo v Strasbourgu, so poslanci začeli z minuto molka v spomin na ponesrečene priseljence, ki so minuli četrtek umrli v brodolomu pred italijanskim otokom Lampedusa.

Pridružili so se tisočim ponesrečenim, ki navadno prodajo vse kar imajo, da si plačajo nevarno pot s plastičnimi ladjami čez Sredozemlje v neprimerljivo bolj bogato in mirno Evropo.

Evropske poslanke in poslanci so po debati izglasovali uvedbo novega evropskega sistema nadzorovanja meja EUROSUR, ki bo dodatno zaščitil življenja migrantov in zunanje meje EU.

Poslanci so se v debati o razmerah v Siriji še posebej zavzeli, da se beguncem zagotovi varen vstop v EU in pravične postopke za pridobitev azila.

Zelo odmevna tema tedna pa je bila tudi nova tobačna zakonodaja za 500 milijonov Evropejcev, tudi Slovencev. Gre za nove predpise, s katerimi bi zmanjšali škodljivo kajenje, zlasti med mladimi.

Tobačna industrija EU, ki zaposluje milijon in pol ljudi, je za prepričevanje evropskih poslancev (naj ne vzpostavijo prestrogih pravil proti kajenju) porabila več milijonov evrov. Lobiranje je legitimno, dokler gre za predstavitev argumentov, nesprejemljivo pa, če gre za korupcijo.

Kljub temu je Evropski parlament sprejel stroge ukrepe, med drugim s prepovedjo mentolovih, čokoladnih in drugih okusov cigaret, ki zavajajo h kajenju ter na 65% površine povečal velikost zdravstvenega opozorila na cigaretnih škatlicah in prepovedal tanke cigarete.

700 000 ljudi v EU umre zaradi bolezni povezanih s kajenjem in kar 70% kadilcev začne s kajenjem pred 18. letom. ”Podprla sem novo direktivo o tobaku in želim si, da bi zmanjšala kajenje v EU,” je povedala Romana Jordan, ter poudarila, da je potrebno ”boljše ozaveščanje mladih o posledicah kajenja; njo so podatki raziskav osebno prepričali, da je kajenje tako škodljivo, da bi ga prepovedala za mlade do 25. Leta”.

Lojze Peterle je pozdravil nova pravila, ker so usmerjena v več zdravja: “S to direktivo se postavljamo na stran življenja… Sladka cigareta bo še vedno škodljiva cigareta, naj bo tanka ali debela. Tobak bo škodljiv tudi, če se predstavi kot čista zadeva mode,“ je poudaril Peterle, ki politiko in javnost poziva, naj se ne pustita zavesti razpravi o (ne)škodljivosti posameznih aditivov.”

Zofija Mazej Kukovič pa je opozorila: “da tukaj ne gre za omejevanje kadilcev, temveč omejevanje proizvajalcev tobačnih izdelkov.” Ter dodala, da bi moral “vsak politik, ki odloča o tobačni zakonodaji, obiskati onkološki inštitut in se srečati z bolniki. Potem bi se lažje odločal za zdravje.”

Evropski poslanci so v sredo potrdili tudi zakonodajo o elektronski izkaznici poklicnih kvalifikacij, ki bo zdravnikom, farmacevtov in ostalim zdravstvenim delavcem omogočila lažjo mobilnost in zaposlovanje po vsej EU.

Trenutno je mobilnost delavcev v Uniji majhna, saj države ne zaupajo dovolj v kvalifikacije, ki so jih posamezniki pridobili v drugih državah članicah, je poudaril dr Milan Zver: “S tem, ko bomo omogočili večjo delovno in učno mobilnost z bolj učinkovitim priznavanjem delovnih izkušenj, veščin in znanj oziroma kompetenc / želimo narediti pravico do svobodnega gibanja znotraj EU še bolj praktično uresničljivo.”

Poleg tega je dr. Zver poudaril, da v EU “predvsem potrebujemo bolj primerljive izobraževalne izide. Zato morajo države pospešiti reforme na področju izobraževanja, kopenhagenski in bolonjski proces ter implementirati Evropski kvalifikacijski okvir in druge mehanizme”.


Pravosodni ministri EU so ta teden na zasedanju v Luksemburgu potrdili direktivo o pravici dostopa do odvetnika za vse državljane EU, ki so v kazenskem postopku. To pomeni, da bodo imeli v prihodnje vsi osumljenci, ne glede na to, kje v EU se nahajajo, zagotovljeno pravico dostopa do odvetnika od začetka do konca postopka, pojasnjujejo v Bruslju.

Za konec pa še, da je Evropski parlament letošnjo nagrado Sakharova, ki je kot EU nobelova nagrada za mir, imenoval Malalo Yousafzai, 16 letno dijakinjo iz Pakistana, kjer je Taliban prepovedal šolanje za deklice.

Predsednik EP je ob tem dejal: Pogumna Malala predstavlja borbo za pravico do izobrazbe za vse otroke sveta. Več kot 250 milijonov deklic po svetu ne more svobodno obiskovati šole. Primer Malale nas spomni na našo dolžnost in odgovornost do pravice izobraževanja za otroke – to je najboljša investicija za prihodnost.

Klemen Žumer

Foto: Flickr