Uršulinke samostan v Mekinjah podarile Občini Kamnik

normal_Kamnik_Samostan_Mekinje612. septembra 2016 je bila na Občini Kamnik podpisana darilna pogodba, v kateri so sestre uršulinke Občini Kamnik podarile samostan v Mekinjah z zemljiščem znotraj obzidja. S tem redovnice zaključujejo “dolgo obdobje iskanja, odločanja in reševanja vprašanj glede samostana v Mekinjah. Za nas, sestre uršulinke v Sloveniji, je bil to zahteven čas. Zavedamo se, da je bilo zadnje leto zahtevno tudi za marsikaterega domačina ali domačinko iz Mekinj.”

Mekinjski samostan je bil ustanovljen leta 1300 in prvotno namenjen za klarise, uršulinke pa so v njem bivale dobrih 112 let. Samostan so redovnice kupile v slabem stanju, veliko moči in sredstev je bilo vloženih v ta samostan, zapiše s. Zorica Blagotinšek, provincialna predstojnica.

“Ko smo dobile vrnjen še drugi del stavbe (leta 1990), ne pa sredstev, ki naj bi sledila kot povračilo za storjeno krivico z odvzemom lastnine in nemožnost uporabe, smo se znašle v stiski. Del stavbe smo obnovile že pred letom 1990, za kar smo morale prodati večji del polja ter hišo na Pristavi. Po letu 1990 pa smo prejele pomoč od sester iz tujine, prav tako za obnovo dela stavbe, imenovan Marijin dom. V njem so se zbirale mnoge skupine otrok, mladih, zlasti birmancev in tudi odraslih. Iskale smo rešitev za neobnovljeni del stavbe, a takrat nismo našle posluha, da bi se stavbo uporabilo za potrebe kraja, za vrtec, dom starejših ipd., zato smo se odločile, da stavbo odtujimo. Vzdrževanje celotne stavbe bi za nas predstavljalo stroške, ki jih ne bi mogle pokriti s prihodki, ki jih imamo. Težko smo gledale, kako pred našimi očmi del samostana propada,” še piše Zorica Blagotinšek.

Redovnice so se leta 2013 odločile, da samostan podarijo. Najprej so ga ponudile ljubljanski nadškofiji v namane pastorale, vendar škofija ponudbe ni sprejela. Gospodarski svet Nadškofije Ljubljana je ocenil, da bi bil samostan preveliko breme za Župnijo Mekinje. Po medijskih objavah se je pri redovnicah oglasil več interesentov, vendar med njimi ni bilo bolj primernega kandidata kot je Občina Kamnik. Občinski svet občine je darilo sprejel.

V darilni pogodbi je zapisano, da se obdarjenec zaveže uporabljati dar na spoštljiv način, tako da se spoštuje zgodovina objekta in njena prejšnja namembnost. “Upamo, da ga bo Občina znala ovrednotiti, dati v prave roke in uporabiti za prave potrebe okolja. Komisiji, ki bo pripravila načrt glede uporabe, želimo dobro in konstruktivno delo,” še pravi provincialna predstojnica ob podaritvi samostanskega objekta.