Upravljanje s pričakovanji

pricakovanjaEden najboljših načinov, da ste stalno nezadovoljni in razočarani, je ta, da venomer pričakujete preveč – od sebe, od drugih ali od življenja.

Z drugimi besedami, velikokrat naše zadovoljstvo ali nezadovoljstvo z nečim ni toliko odvisno od resničnosti kot take kot od naših pričakovanj – kriterijev, na osnovi katerih ocenjujemo resničnost.

Če spreminjamo naša pričakovanja, bomo spremenili našo čustveno reakcijo na realnost, stvarnost. Ta veščina se imenuje upravljanje s pričakovanji.

Za razliko od »želeti si«, kar je aktivno vedenje, je »pričakovanje« pasivno vedenje, na kar nakazuje sam koren besede »čakati«. Tipično je, da pričakujemo, kaj bo nekdo drug naredil, da bo prihodnost boljša. Lahko pričakujemo nekaj pozitivnega ali nekaj negativnega. Pričakovanja so lahko visoka ali nizka.

Kadar oseba pričakuje nekaj pozitivnega, bo v odvisnosti od tega, ali bo rezultat v skladu s pričakovanjem oziroma pod ali nad pričakovanjem, ta oseba zadovoljna, razočarana ali navdušena. Po tej logiki sledi, da nižja kot so pričakovanja, lažje jih je zadovoljiti, s tem pa je tudi tveganje, da bo nekdo razočaran, manjše.

Kadar imamo pričakovanja glede predmetov, kot so avtomobili, potem sledi, da dražji kot je avto in bolj kot je pomembna njegova znamka, večje je tveganje, da bodo njihovi kupci na koncu razočarani.

Dolgoročno gledano je pričevanje razočaranega kupca zelo »strupeno« za ugled danega proizvajalca. Zato so proizvajalci začeli dajati poudarek na veščino »upravljanje s pričakovanji« svojih kupcev z namenom in z napori, da pričakovanja kupcev znižajo s previsokih na realistična pričakovanja.

Tako kot je možno upravljati s tujimi pričakovanji, je možno upravljati s svojimi pričakovanji. Tudi tukaj velja, da zmanjšanje pričakovanj zmanjša tveganje, da postanemo nezadovoljni. Pesimist, ki vedno pričakuje najslabše, sebi preprečuje doživetje močnega razočaranja.

Ne glede na to, kakšen je rezultat, on ne bo nikoli razočaran. Morda je pametno predvidel negativni scenarij oziroma je njegova negativna sugestija vplivala na to, da se izogne negativnemu rezultatu, ali pa »je vesel, da se je motil«.

Včasih v zakonsko zvezo stopajo ljudje, ki imajo romantična sanjarjenja o tem, kako veličastno bo izgledala njihova poroka, kako čudovit bo medeni mesec in kako srečno bo skupno življenje.

Ker se resničnost ne vklopi v njihova pričakovanja (sanjarjenja), postajajo zelo nezadovoljni in razočarani in se odločijo za terapijo za pare. Pri takih terapijah se velikokrat pokaže, da njun odnos sploh ni tako slab, ampak so pričakovanja enega ali obeh preveč pravljična, sanjska in idealistična, kar je osnovni razlog razočaranja.
Ko oseba opusti nerealna pričakovanja in previsoke zahteve, tedaj lahko uvidi, da kakovost veze že obstaja in tako lahko postane zadovoljna s tem, kar že ima.

Naša pričakovanja o posameznih politikih prav tako vplivajo na naše zadovoljstvo in nezadovoljstvo z njihovim delom. Tipično je, da politiki upravljajo s pričakovanji volivcev tako, da jih pred volitvami dvigujejo, po tem, ko pridejo na oblast, pa pričakovanja znižajo.

Spomnimo se znane Kennedyjeve izjave: »Ne sprašujte se, kaj lahko Amerika naredi za vas, temveč se vprašajte, kaj vi lahko naredite za Ameriko!« Brez resničnih rezultatov je težko dolgoročno upravljati s pričakovanji volivcev.

Prevedel Robert Šifrer. Prvič objavljeno na portalu politika.rs. Objavljeno z dovoljenjem avtorja, več o Zoranu Milivojeviću lahko preberete na povezavi.