Umetniški navdih (foto): Skriti spomini Mariana Kołodzieja

Foto: snagfilms.com
Marian Kołodziej, foto: snagfilms.com

Ko je leta 1993 Marian Kołodziej, uveljavljeni poljsk scenograf in kostumograf, doživel šibko kap, je potreboval daljšo fizično rehabilitacijo. Namesto priporočene žogice, ki naj bi jo stiskal, je v roke vzel svinčnik in papir, in na svetlo so privrele podobe iz mladosti, o katerih ni še nikoli prej govoril. Podobe življenja med 17. in 23. letom starosti niso bile običajne slike mladosti, Marian Kołodziej je bil v tem času taboriščnik v Auschwitzu.

Kołodziejeve podobe in umetniške inštalacije, ki jih je poimenoval Labirint, so nazadnje našle svoj prostor v kripti cerkve v vasi Harmęże, nedaleč od Auschwitza na Poljskem.

Marian Kołodzie je bil v taborišče poslan s prvim transportom maja 1940, skupaj še s 700 Poljaki. Dodeljena mu je bil številka 432 in skupaj z drugimi je dobil nalogo, da dogradi taborišče. Čez nekaj mesecev je dobil novo nalogo: nositi je moral trupla v krematorij. Med mrtvimi sotaboriščniki je nekega dne prepoznal prijatelja iz šolskih dni in poskušal z njim ravnati kar se da nežno, da bi mu tako kolikor je bilo mogoče izkazal čast. Med vodji taboriščnih barak je bil tudi takšen kapo, nekdanji zapornik v nemških zaporih, ki se je na različne načine izživljal nad drugimi in na svoji palici z zarezami zaznamoval vsakega zapornika, ki ga je ubil.

Marian Kołodziej je bil v isti baraki z Maksimilijanom Kobejem. “Bil je človek, in to je vse kar šteje”, se ga spominja Kołodziej. Skoraj nikoli ni spregovoril o holokavstu, ki ga je doživel, saj je bila zanj to prevelika tragedija, da bi jo lahko ubesedil. Morda mu je prav kap, ki ga je približala smrti, dovolila, da je segel v globine svojega spomina in na nek način izpolnil dolžnost do vseh, ki so trpeli in umrli v Auschwitzu. Marian Kołodziej je umrl leta 2009 in je pokopan ob svojih upodobitvah v kripti cerkve v vasi Harmęże.

Vir: Cosmopolitan Review.