U. Makovec, Siol.net: Po Mihi Brejcu so stranke desne sredine po razpadu Demosa pogled obrnile nazaj

“Nikakor ni zdravo, da je en politični blok na oblasti 20 let. To oni vejo, ampak ker so bili v tem času podvrženi močnim pritiskom v zvezi s korupcijo in klientelizmom, sami ne morejo izstopiti iz tega vlaka,” je na okrogli mizi o stanju slovenske politične desnice dejal novinar Dejan Steinbuch.

“V Sloveniji se pojma levica in desnica največkrat zreducirata na odnos do NOB, ki je na levici izredno pozitiven, na desnici pa niti ne nujno negativen, ampak recimo zadržan ali kritičen,” je pojma uvodoma razmejil zgodovinar, filozof in sourednik portala Kritika konservativna Oskar Mulej. “A to je neka ločnica, ki je popolnoma nepomembna za vprašanja dobrega življenja, s katerimi naj bi se politika ukvarjala.”

Brejc: Vedno so bili krivi drugi

Nekdanji minister in evropski poslanec iz vrst Evropske ljudske stranke oziroma SDS Miha Brejc je dejal, da so stranke kontinuitete v prvih letih po osamosvojitvi sestopile z oblasti, se odpovedale komunizmu, spremenile ime in zagrabile za položaje, ki so bili podedovani. Imele so ekonomsko moč. “Stranke desne sredine pa so po razpadu Demosa pogled obrnile nazaj, ne naprej. To nekaj časa gre, ne more pa iti toliko časa. To nikogar več ne zanima,” meni Brejc.

Stranke desnega političnega spektra so v Sloveniji več kot 20 let v opoziciji. “Biti v opoziciji pomeni, da si drugorazredna politična stranka, ker ne moreš vplivati na razvoj države. Vedno so bili krivi drugi, v lastnih vrstah pa nismo iskali vzrokov za to,” je dejal Brejc. Meni, da je glavni vzrok v desnosredinskih strankah samih.

“Politični obupanci”

Predsednik SDS se na podoben način oklepa prvenstva opozicije kot na drugi strani trenutni predsednik vlade, ki je popolnoma izgubil stik z realnostjo, meni novinar in urednik Portala plus Dejan Steinbuch.

“Imamo opravka s fenomenom obupancev, ljudi, ki so že dosegli vrh svoje kariere in si niso sposobni priznati, da se je idealen trenutek, ko bi lahko opravili neko pozitivno poslanstvo – in nekateri so ga –, iztekel,” je prepričan Steinbuch. “Ker stranke niso vodili v smislu odprtosti tudi za notranjo demokracijo in nikoli niso razmišljali, kdo jih bo nasledil (to je kompleks avtoritarnih voditeljev), zdaj ni nikogar, ki bi lahko vstopil v ta položaj.”

Brejc je opozoril, da so voditelji strank na levi in na desni živeli in se šolali v Jugoslaviji. “Prevzeli so sistem vrednot. Videli so avtoritarnost, s katero je partija razvijala sistem in paralelno državo, fiktivno demokracijo. Ta pojav ni le v SDS, je tudi v DeSUS, praktično povsod, samo v manj izrazitih oblikah.”

Več: Siol.net