U. Makovec, Siol.net: Bo na ustavnem sodišču zavel svež veter iz tujine?

jaklic_klemenStrokovnjaki z doktorati s Harvarda, Cambridgea, predavatelji na teh univerzah, pravniki z objavami v prestižnih tujih revijah, člani uglednih inštitutov. Si bodo tega znanja želeli tudi predsednik države in poslanci, ko bodo izbirali nove ustavne sodnike?

Predsednik republike Borut Pahor je z vodji poslanskih skupin že opravil razgovore glede novih ustavnih sodnikov. V koaliciji so glede nabora kandidatov še zadržani, do imen so se za zdaj opredelili le v opozicijski SDS.

Za štiri prosta mesta ustavnih sodnikov se poteguje kar 23 kandidatov, izmed katerih je precej v slovenskem sodnem in akademskem svetu uveljavljenih imen, nekaj pa je v Sloveniji manj znanih. Tokrat izpostavljamo tiste, ki so se šolali in svojo kariero gradili zlasti v tujini.

Matej Accetto je izredni profesor na katedri za ustavno pravo ljubljanske pravne fakultete. Večino njegovega življenjepisa predstavljajo mednarodne reference. Magisterij je opravil na Harvardu, tri leta je predaval na globalni katoliški šoli prava pod okriljem katoliške univerze na Portugalskem, predaval in sodeloval pa je še z vrsto drugih univerz v tujini, med drugim tudi z univerzo v Cambridgeu, Tokiu, Kjotu, Köbenhavnu.

Andrej Auersperger Matić je od leta 2005 član pravne službe Evropskega parlamenta, letos deluje na inštitutu German Marshall Fund v Washingtonu, kjer se ukvarja s čezatlantsko trgovino in investicijami. Pred tem je bil zaposlen na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu. Magisterij iz prava je opravil na pravni šoli Yale.

Anže Erbežnik predava na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici in je gostujoči predavatelj na ameriški univerzi Berkeley. Doktoriral je na Evropski pravni fakulteti, magistriral v Ljubljani in na Evropskem inštitutu za javno upravo (EIPA) na Nizozemskem. Zaposlen je v Odboru Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE). Je avtor številnih člankov in knjig s področja kazenskega procesnega prava, evropskega in ustavnega prava. Med drugim je član nemškega inštituta Bertelsmann Stiftung.

Klemen Jaklič je predavatelj prava in etike na Harvardu, kjer je tudi magistriral in doktoriral. Drugi doktorat je opravil na univerzi v Cambridgeu. Predava o človekovih pravicah, evropski integraciji, evropskem pravu, ustavnem pravu in teoriji, mednarodnem pravu in globalni pravičnosti, etiki in demokraciji.

Med drugim je avtor knjige Ustavni pluralizem v EU, ki jo je izdala založba Oxford University Press. Za svoje raziskovalno delo na področju demokracije v Evropi je prejel harvardsko Mancinijevo nagrado za najboljše delo na področju evropskega prava in evropske pravne misli. Pri kandidaturi so ga podprli štirje izmed najuglednejših ameriških pravnih strokovnjakov.

Več: Siol.net