Turnškov miting resnice je grožnja ustavnim temeljem slovenske državnosti

Tit(o) akbar! (foto: Matic Štojs Lomovšek)

Izjave predsednika Zveze združenj za vrednote NOB Tita Turnška oziroma njegovo pošiljanje pisem vodstvu RTV Slovenija zaradi nedavno objavljenega intervjuja z dr. Jožetom Dežmanom je preseglo vsako mejo dobrega okusa. Enako velja tudi za napoved protestnega zborovanja.

V Krščanskem forumu SDS sicer spoštujemo različnost mnenj in tudi pravico do protestnega zborovanja, če je res potrebno. A v tem primeru gre predvsem za sovražno dejanje, ki ni usmerjeno le proti nacionalni televiziji, zgodovinarju dr. Dežmanu ter novinarju TVS dr. Jožetu Možini, pač pa gre tudi za neposredno grožnjo demokratičnemu izražanju mnenj ter nasploh ustavnim temeljem slovenske državnosti. Gre za podoben princip, ki ga je skupaj s svojo tovarišijo uporabil že Slobodan Milošević, ko je konec osemdesetih let z organiziranimi shodi rušil neposlušna vodstva republik in pokrajin. Podoben – in hkrati nespodoben napad si je Turnšek privoščil že v zvezi z družino Hudnik, torej eno od številnih družin, ki so okusile grozoto revolucionarnega nasilja, saj je omenjeno družino pred javnostjo grdo klevetal.

Glede na to, da se tako rekoč v istem času pojavljajo tudi mnenja vidnih članov (in celo poslancev) Levice, ki zagovarjajo povojne poboje, se lahko vprašamo, v kakšni državi v resnici živimo, če se dejanja genocida v javnosti prikazuje kot herojska? Ali ni to uvod v podobna grozodejstva, kot so se leta 1994 zgodila v Ruandi? Zato pozivamo tako organe pregona kot tudi civilno družbo, da prepreči takšne pojave sovražnega govora ter poskuse represije, usmerjene proti vsem tistim, ki ne podpiramo komunistične različice razlage polpretekle zgodovine.