Trojka zavrnila ciprski “Plan B” in posledice za Slovenijo

Avtor: Jože P. Damijan. Po poročanju Spiegla, ki se sklicuje na grške medije, naj bi danes v pogovoru s ciprskim predsednikom vlade predstavniki Trojke (ECB, EK, MDS) že zavrnili ciprski “Plan B”. Po tem nadomestnem planu naj bi namesto enkratnega davka na bančne depozite ciprska vlada izdala obveznice, za katere bi jamčili s sredstvi pokojninskih skladov in sredstvi ciprske pravoslavne cerkve. Uradniki Trojke naj bi dvomili v kvaliteto teh jamstev. Na drugi strani pa so ciprske peripetije glede zavrnitve osnovnega predloga Trojke močno razbesnile nemško vlado, ki je očitno izgubila potrpljenje z muhastimi Ciprčani.

The German government is reportedly very critical of developments in Nicosia this week. Participants in a special meeting of Chancellor Angela Merkel’s party group in parliament on Friday said the German leader has warned that Cyprus’ partners may soon lose patience and that the country should not try to test the troika. She also criticized leaders in Nicosia for not having communicated with troika officials in recent days.

For her part, Merkel opposes any plan that would tap Cypriot pension funds in order to fix the country’s banking problems. Participants in the meeting quoted Merkel as saying that EU social principles could not be abandoned. She also reportedly stated that Cyprus appears not to have recognized that the business model it has used up until now has ended. At the same time, she added: “We want Cyprus to remain the euro zone.” She is also reported to have said that she hopes the situation in Cyprus doesn’t lead to a “crash”.

Both Merkel and German Finance Minister Wolfgang Schäuble have called for major structural reforms in Cyprus. Merkel has noted repeatedly that depositors at Cypriot banks are provided with higher interest rates than those at German financial institutions. She is also a proponent of the one-time bank account levy included in Saturday’s bailout deal, although she opposes applying the tax to small-scale savers.

Vir: Der Spiegel

Navedeno nakazuje, kot sem napisal že v postu o ciprski (ne)okužbi ostalih šibkejših članic EU, da so se po septembrski potezi ECB karte v evrskem pokru močno premešale. Nobena članica evro območja, predvsem pa ne majhne članice, ne morejo več staviti v pogajanjih na grožnjo okužbe ostalih članic, če jim ostale članice ne pomagajo z velikodušnim paketom finančne pomoči.

Iz tega seveda sledijo tudi implikacije za Slovenijo. Če bo nova vlada samo za trenutek zaustavila postopke reševanja bank prek slabe banke, bo to – kot kažejo današnja trgovanja s slovenskimi obveznicami – donose slovenskih državnih obveznic poslalo v višave in do začetka poletja slovensko vlado prisililo v pogovore s Trojko glede finančne pomoči. Pri tem pa Trojka, kot kaže ciprski primer, ne bo imela nobene milosti. Slovenija bo morala ob hitrejši konsolidaciji javnih financ ter posledičnem drastičnem znižanju plač v javnem sektorju začeti z načrtom prodaje državnih podjetij, da bi tako dodatno razbremenila proračun.

Pri tem seveda kakršnakoli javkanja ali domačijski “plani B” ne bodo pomagali. Slovenski poslovni model je bankrotiral. Sami smo se spravili v to situacijo. In sami bomo morali plačati za to. Trojka nam bo zgolj posodila denar – da bo država sploh lahko še plačevala plače v javnem sektorju, ZPIZ pa pokojnine.

Vir: blog