Težke odločitve za Andrejo Črnak Meglič

Hitro se bliža 1. september, datum napovedane naslednje obravnave Družinskega zakonika v Državnem zboru. Kljub temu Civilna iniciativa za družino in pravice otrok s strani predsednice Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide še ni prejela povabila na sejo. Očitno je pred Andrejo Črnak Meglič težka odločitev. Ali izpolni svojo napoved, da na sejo ne bo vabila predsednika Civilne iniciative Aleša Primca, ali pa prizna, da je bila njena nepremišljena odločitev napačna.

Če bo napoved izpolnila, se postavlja novo vprašanje: ali bo na sejo Odbora povabljena Civilna iniciativa, vendar se je ne bo smel udeležiti njen predsednik, ali pa bo simbolično prepovedala udeležbo na seji parlamenta vsem več kot 50.000 ljudem, ki so že podpisali Peticijo za družino in pravice otrok?

Najbolj modra odločitev bi bila seveda priznanje napake, saj je sporno izločitev razglasila v velikem čustvenem razburjenju. Če racionalnega razmisleka ne bo zmogla sama, lahko upamo, da ji bo kdo iz njenih vrst razložil, da izločevanje ene skupine državljanov ni najbolj strpno početje.

V vseh drugih primerih bo šlo za nedemokratično, če že ne za bizarno početje, saj naj bi bila glavni vzrok vsem kolobocijam nedolžna šahovska ura, s katero je Primc na zadnji seji meril čas razprave zagovornikov in nasprotnikov zakonika. Takšna izključitev Civilne iniciative s sej Odbora bi razpravo o Družinskem zakoniku postavila tudi v povsem novo luč. Civilna iniciativa je bila očitno glavna prepreka na poti do ekspresnega sprejema Družinskega zakonika, zato je bilo potrebno poiskati prvi možni razlog, da se jo iz razprave odstrani.

No, seveda gospe Črnak Megličevi ostaja še ena možnost: odpoved vabila vsem civilnodružbenim organizacijam. Izgovor bi lahko bil, da je potrebno pomembni dokument vendarle že enkrat sprejeti, civilne organizacije pa ves postopek upočasnjujejo. Na ta način bi se predsednica izognila tako proti izločanju le ene izmed povabljenih organizacij kot priznanju svoje napake. Vendar bi storila novo: za slovenski narod enega bistvenih dokumentov bi se lotila obravnavati popolnoma samozadostno, brez sodelovanja civilne družbe.