Bo Slovenka nekega dne na čelu avstralske vlade?

Tanja Pliberšek (Tanya Plibersek)Tudi v Avstraliji živi relativno velika slovenska izseljenska skupnost, ki je nekoč štela okoli 30.000 pripadnikov. Kot drugod po svetu, smo tudi tukaj Slovenci želi uspehe in slavo na različnih področjih. Prvi avstralski senator, ki ni izviral z britanskega otočja, ali bil po rodu Jud, je bil Mišo Lajovic, Slovenec. Na listi Liberalne stranke (dejansko gre za konservativce, ki se zaradi zgodovinskih razlogov imenujejo liberalci) je v zgornjem domu avstralskega parlamenta sedel med letoma 1975 in 1985.

V slovenski javnosti je še bolj kot leta 2008 umrli Mišo poznan njegov lani preminuli brat Dušan Lajovic. Premoženje pred vojno uspešne podjetniške družine je bilo po vojni nacionalizirano, Dušan pa je v deželi pod južnim križem z družinskim znanjem obnovil tovarno Tuba, obogatel ter postal eden izmed Slovencev, ki jim je v novi domovini podjetniško zelo uspelo. Postal je podpornik številnih slovenskih dejavnosti in iniciativ, tako v Avstraliji kot Sloveniji, imenovan je bil tudi za častnega konzula Republike Slovenije za Novo Zelandijo. Slovensko javnost pa je Dušan Lajovic najbolj razburkal z izdajo knjige  ter s spletno stranjo udba.net, kjer je objavil sezname sodelavcev Službe državne varnosti.

Ni pa bil Mišo Lajovic edini Slovenec, ki se je uspel profilirati v avstralski politiki in dosegel splošno prepoznavnost. Trenutno ena najbolj priljubljenih avstralskih političark je Tanja Pliberšek (v avstralski javnosti poznana kot Tanya Plibersek). Prvič je bila v avstralski parlament izvoljena leta 1998, pri komaj 28 letih, ter svoj poslanski sedež neprekinjeno obdržala vse do danes. Že v treh avstralskih vladah je bila ministrica, odgovorna je bila za stanovanjske zadeve, položaj žensk, socialne zadeve in zdravstvo.

Po porazu njene stranke na volitvah, leta 2013, je bila izbrana za podpredsednico opozicijske laburistične stranke ter postala ministrica v senci za zunanje zadeve, kasneje pa za izobraževanje in ženske zadeve.

Se bo povzpela tik pod vrh ali celo do samega vrha avstralske vlade?

Avstralijo že zelo kmalu, 18. maja letos ča-kajo splošne volitve. Volili bodo vseh 151 članov predstavniškega doma in 40 od 76 članov senata. Če bodo na volitvah slavili laburisti, bo Pliberškova skoraj zagotovo postala Deputy Prime Minister ter prevzela eno od najpomembnejših ministrstev, najpogosteje se omenja kot ministrica za zunanje zadeve ali ministrica za šolstvo. Trenutno predvolilne ankete njenim laburistom napovedujejo 54 % odstotkov, liberalno-nacionalni koaliciji (Liberalna stranka je v koaliciji z Nacionalno stranko) pa 46 % sedežev v parlamentu. Zanimiv pokazatelj političnega vzdušja v Avstraliji so tudi stavnice, ki so precej razširjene. Za zmago laburistov se tako da staviti v razmerju 1: 1,15, za liberalce pa 1 : 4,75.

Niso pa redki niti glasovi, da bi morala Pliberškova prevzeti predsedovanje laburistične stranke. Laburistom pod vodstvom Billa Shortna vse do letos nikakor ni uspel jasen preboj na vodilno mesto, zato niso redki glasovi, da bi morala prav Tanya Pliberšek prevzeti vajeti stranke. Temu v prid govori dejstvo, da je ena najbolj prepoznavnih in priljubljenih avstralskih političark, zvezda »talk showov«, znana po zelo strastnih in čustvenih govorih ob temah, ki so ji blizu. A ker velja za najbližjo Shortnovo zaveznico se ni hotela spustiti v konfrontacijo z njim.

Kot rečeno, predvolilne ankete trenutno kažejo zmago laburistom, še vedno pa je po priljubljenosti vodja liberalcev Scott Morrison precej pred Shortnom. Na volitve bo laburiste popeljal zagotovo Bill Shorten, kaj pa bo po volitvah je še ni mogoče napovedati, vse je seveda odvisno od volilnih rezultatov. Vprašanje, ali bo Tanya Pliberšek nekega dne pretendentka za avstralsko premierko, torej ostaja še odprto. »Naša Tanja« bo torej čisto mogoče nekega dne celo predsednica avstralske vlade!

Z menoj se je pogovarjala v slovenščini

V presežnikih pa ne gre opisovati le njenih političnih dosežkov, ampak lahko z najlepšimi besedami opišem tudi najino osebno srečanje v Sydneyu, kjer ima poslansko pisarno. Nikakor ne smem pozabiti omeniti, da je njena pisarna na Clevelanski ulici. Zelo simpatično naključje! Ob snidenju sem jo pozdravil v angleščini, saj je bilo v sobi tudi več njenih pomočnikov, ona pa je z menoj začela govoriti slovensko. Uradni del sva zaradi tajnice, ki je pisala zapisnik, govorila v angleščini, na koncu pa je Tanja spet presedlala v slovenščino. Kako čudovit občutek!

Ponosno mi je razkazovala vse knjige in zgoščenke, ki jih ima v pisarni o Sloveniji in slovenski skupnosti v Avstraliji. V neformalnem delu pogovora mi je povedala, da čeprav je bila rojena v Avstraliji, redno spremlja dogajanje v Sloveniji. Vsi trije njeni otroci se zanimajo za slovenske korenine in so zelo navezani na Slovenijo. Družina našo državo večkrat obišče, a se izogibajo javni pozornosti. Pravi, da bi po upokojitvi z možem rada vsako leto vsaj par mesecev preživela v Sloveniji. Med pogovorom se je izkazala kot izjemno prijazna, preprosta in topla gospa.

Tako ne preseneča, da avstralski Slovenci o njej govorijo z iskricami v očeh. Posebej pa zato, ker tudi ona ni pozabila na skupnost. Starša, ki sta se v Avstralijo iz Štajerske (oče iz Zgornje Polskave, mati pa s Ptuja) preselila v 50. (oče) in 60. (mama) letih prejšnjega stoletja, sta z otroci redno zahajala v slovenski klub Triglav in slovenski katoliški misijon v Sydneyu. Tanja se tudi danes še rada odzove vabilom ter občasno z družino udeleži dogodkov, če pa je službeno odsotna, ob večjih prireditvah pošlje vsaj svoje pisne pozdrave. Na fotografiji lahko vidimo tudi njeno hčerko v gorenjski narodni noši v klubu Triglav.

Osebno ozadje

Za spoznati njeno osebnost in ozadje celoviteje, velja dodati še nekaj dejstev iz zasebnega življenja. Tanya je imela še dva brata. Starejši brat Ray je bil pred tremi leti izvoljen za občinskega svetnika v enem izmed Sydneyskih predelov. Drugi brat Filip pa je bil leta 1997 med ropom umorjen na Novi Gvineji. To je celotno družino zelo prizadelo, političarka je o tem tudi javno spregovorila. Poročena pa je z Michaelom Coutts-Trotter, danes visokim vladnim uradnikom, ki pa je bil leta 1986 obsojen na devet let zapora, tri leta nato tudi odslužil, zaradi preprodaje drog, s katerimi je bil tudi sam zasvojen. To so politični nasprotniki poskušali izrabiti za njeno diskreditacijo, a jim ni uspelo. S širjenjem te zgodbe v javnost je bilo Pliberškovi priznano, da je s sprejemom partnerja brez predsodkov omogočila njegovo ponovno uspešno integracijo v družbo. Tudi o tem je kasneje javno spregovorila.

Vsi, ki jo poznajo, občudujejo predvsem njeno sposobnost usklajevanja dela in družinskega življenja. Stalno je namreč razpeta med domačim Sydneyem in prestolnico Camberro. Pravi, da se ji zdi pomembno predvsem, da z otroci in možem skupaj preživijo ves prosti čas, ki ga ima na voljo, najraje so v naravi, kopanje pa je njihova najljubša aktivnost. Tanyin najljubši hobi, nad katerim je razumljivo navdušena tudi družina, pa je kuhanje. Pravi, da kljub obveznostim najde čas, da vsako nedeljo v goste povabi prijatelje ter zanje pripravi večerjo. Takšna druženja pa ji nato dajejo tudi energijo za naporen teden, ki se zanjo začne vsak ponedeljek.

Tanja Pliberšek na najboljši način promovira Slovence

Kot je to nekaj povsem normalnega, imajo tudi avstralski Slovenci različna stališča o aktualnih političnih vprašanjih in svetovno nazorske poglede. A temu navkljub Alfred Brežnik, uspešen podjetnik in bivši častni konzul Republike Slovenije za Victorio pravi:

„Mislim, da je prav, da vsak Slovenec, ki živi v okraju, kjer kandidira Tanya, voli njo in ne protikandidatov. Le kako bi ji, če ne, pogledali v oči?“

Zelo lep zgled modrosti in konstruktivne drže, ki bi nam prav prišel še marsikje drugje. Vsi smo lahko zelo ponosni, da imamo po svetu takšne ljudi, kot je Tanja Pliberšek, ki na najboljši način promovirajo Slovence.

Vir: Svobodna Slovenija, letnik LXXVIII št.8