Utrinek: Ta teden v Evropski uniji

evropski parlament„Slovenija je v težkem gospodarskem položaju in potrebuje široko podporo slovenskega prebivalstva za odpravo posledic finančne krize in za doseganje gospodarskih in drugih potrebnih reform, s katerimi bi premagala krizo in končala tranzicijo” je zapisano v resoluciji, ki jo je ta teden v Bruslju soglasno sprejela največja politična družina v EU: Evropska ljudska stranka / EPP.

Več kot 100 delegatov ELS iz 74 desno-sredinskih stran iz 39 držav je ta teden tudi izvolilo svojega novega predsednika, Francoza Josepha Daula ter med drugim opozorilo na potrebo po neodvisnem sodstvu v vseh državah članicah EU. Ugotovite v zvezi s Slovenijo so namenjene tudi izražanju zaskrbljenosti zaradi sodnih postopkov zoper šefa SDS Janeza Janšo, kjer ELS/EPP izraža željo, da bi sodišča delovala nepristransko.

Evropska komisija je v poročilu o gospodarskih neravnovesjih opredelila 16 držav, ki potrebujejo poglobljen pregled. Med njimi je znova tudi Slovenija.

A komisija v poročilu ocenjuje, da je Slovenija v zadnjih mesecih pospešila reforme, pomembne za odpravo neravnovesij, ter da dosega pomemben napredek v bančnem sektorju.

Evropska unija je z več kot 500 milijoni prebivalcev največje svetovno gospodarstvo, največja donatorica humanitarne pomoči in podpornica prizadevanj za svobodo in človekove pravice po vsem svetu.

V zunanji politiki si prizadeva za spoštovanje načel, na katerih je utemeljena. Mednarodna trgovina, človekove pravice, pomoč pri odpravljanju posledic naravnih in drugih katastrof, spodbujanje demokracije in dobrega upravljanja, tesni in dobri odnosi s sosedi – vse to so vrednote, za katere si EU prizadeva na mednarodnem odru.

Kako lahko EU vpliva na dogajanje izven svojih meja? O tem bo tekla razprava na drugi konferenci v okviru serije dogodkov ReAct 14. novembra v Varšavi. V razpravo se lahko vključite tudi prek Twitterja (s pripisom #ReActWarszawa).

V Varšavi pa se bo v ponedeljek, 11. novembra, začela 19. konferenca Združenih narodov o podnebnih spremembah. Namenjena bo pripravam za pogajanja o mednarodnem sporazumu o zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov in ukrepom na področju podnebnih sprememb po letu 2020. Študije kažejo, da se ozračje segreva, dviguje se gladina morja, več je sušnih obdobij, poplave so vse hujše.

Evropski parlament, katerega delegacija se bo udeležila varšavske konference, je pozval k sklenitvi novega sporazuma o podnebnih spremembah in predlagal, da bi EU do leta 2020 svoje izpuste zmanjšala za 30 odstotkov, a le ob pogoju, da bolj ambiciozna zmanjšanja ponudijo tudi druge glavne onesnaževalke.

Ukrepanje proti brezposelnosti, posebej brezposelnosti mladih, je prednostna naloga Evropskega parlamenta. Poslanci so tako podprli garancijo za mlade, programu izmenjav Erasmus pa namenili znatno več denarja kot doslej. S tem želi Parlament mladim olajšati pridobivanje delovnih izkušenj in jih hitreje vključiti v trg dela. Brezposelnih je danes v EU več kot 26 milijonov ljudi.

„Menimo, da gre tukaj za vprašanje preživetje našega demokratičnega sistema,« je v zvezi z bojem proti brezposelnosti mladih na dogodku Agora 2013 – ta je potekal med 6. in 8. novembrom – dejal predsednik Parlamenta Martin Schulz. Na Agori je sodelovalo 56 mladih iz držav EU, tudi Teja in Barbara, iz Slovenije, ki so poslancem posredovali svoje ideje v zvezi z ukrepi za zmanjševanje brezposelnosti.

Za konec pa še vabilo!

Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji v sodelovanju s Kinodvorom, vas vabi med 25. in 27. novembrom 2013 v Kinodvor na brezplačne projekcije treh filmov, ki se potegujejo za letošnjo evrospko filmsko nagrado LUX.

Filmski dnevi LUX pripovedujejo naše zgodbe, se dotikajo naših čustev in naslavljajo izzive, s katerimi se vsi soočamo v povezani in raznoliki Evropi.
Med njimi so Sebični velikan iz Velike Britanije, francosko-italijanski Miele in Alabama Monroe v belgijski režiji.

Brezplačne vstopnice za zgoraj navedene projekcije lahko prevzamete že danes na blagajni kina Kinodvor ali prek [email protected].

Obiščite spletno stran www.luxprize.eu, kjer lahko izrazite svoje mnenje in stališče o filmih LUX in temah, ki jih obravnavajo ter glasujete za svojega favorita.

Klemen Žumer