T. Modic, siol.net: D. Šešok sinovoma lani plačal več kot milijon evrov za svetovanje

Podjetje Taxgroup svetovalne rešitve v lasti Matije in Klemna Šešoka je lani z Iskro ustvarilo za več kot milijon evrov poslov s pravnim in drugim svetovanjem. Zaradi suma izčrpavanja Iskre bodo te posle zdaj pregledali posebni revizorji.

Prvi mož in večinski lastnik Iskre, enega vodilnih srednjeevropskih podjetij na področjih industrijskih in elektrotehničnih izdelkov, Dušan Šešok ima poleg spora z nekdanjim finančnim direktorjem Jožetom Godcem dodaten razlog za skrb. V prihodnjih dneh bodo revizorji družbe Ernst & Young začeli posebno revizijo poslov Iskre s podjetji, ki jih obvladuje družina Šešok. Po dostopnih informacijah se bodo pri pregledu osredotočili na milijonske posle Iskre z Matijo in Klemnom Šešokom , sinovoma predsednika uprave, ki se ukvarjata s pravnim, davčnim in drugim svetovanjem.

Zadrževal plače in zaračunaval parkirnino

Na Dušana Šešoka, nekdanjega finančnega ministra v Demosovi vladi, sicer že dalj časa letijo kritike o njegovem ravnanju z zaposlenimi v skupini Iskra. Zniževanje njihovega števila, začasno neizplačevanje dela plač in zaračunavanje parkirnine pred tovarno Iskre so bili v preteklosti le nekateri razlogi, da so ga sindikalisti obtoževali “skupinskega mobinga in arogance”.

Šešok, ki je skupaj z nekaterimi drugimi menedžerji izpeljal prevzem Iskre, katerega breme mora danes odplačevati kar Iskra, je za nameček v lanskem letu prejel za okrog 187.600 evrov bruto prejemkov, kar je celo malo več kot v letu 2014.

Prej za “drobiž”, danes za milijon evrov

Vse to očitno ni oviralo poslovnega sodelovanja med Iskro, ki jo obvladuje Šešok, in podjetji v lasti njegovih sinov. Ravno nasprotno. Skupina Taxgroup bratov Šešok, ki je v preteklosti svetovala pri nekaterih odmevnih poslih v državi, pomagala je na primer Binetu Kordežu pri neuspešnem lastninjenju Merkurja in sinovoma ljubljanskega župana Zorana Jankovića pri poslih na Cipru, je namreč vedno bolj odvisna od Iskre.

Še pred desetletjem je Dušan Šešok domači javnosti pojasnjeval, da njegova sinova res delata za Iskro, vendar za “drobiž” oziroma za bistveno manj, kot bi morala glede na ceno storitev na trgu. Danes ni več tako. V letih od 2012 do 2014 so podjetja v lasti bratov Šešok letno Iskri zaračunavala od 300 tisoč do 375 tisoč evrov, v letu 2015 pa so stroški storitev “pravnega, finančnega in davčnega svetovanja” močno poskočili. Samo njuno podjetje Taxgroup svetovalne rešitve je z Iskro ustvarilo za več kot milijon evrov poslov. Po neuradnih informacijah se število teh v letošnjem letu še povečuje.

Več lahko preberete na siol.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.