T. Kavčič, domovina.je: Kako bi državo vodil Luka Mesec

V ljubljanskem baru Pritličje je včeraj potekala razprava s predsednikom Združene levice Luko Mescem o njegovem videnju nove levice v Evropi, o stvareh, ki bi jih spremenil v Sloveniji, če bi bili vodilna stranka ter o Janezu Janši in njegovi, kot jo imenuje, ekstremni politiki.

Organizatorji so jo naslovili z “Luka Mesec kot predsednik Vlade”, kar nas je pritegnilo, da smo se je udeležili v želji prisluhniti rešitvam, ki radikalna levica ponuja za Slovenijo.

V začetku pogovora sta z voditeljem večera, novinarjem Mladine Borutom Mekino, spregovorila o situaciji, skozi katero je po volilni zmagi šla grška Siriza in o njeni podobnosti s Združeno Levico (ZL). “Grčija je imela nad saboj kletko. Ko so šli v pogajanja z evropskimi institucijami, so stavili na napačno, naivno taktiko, da bo Janis Varufakis z racionalnimi argumenti razorožil Evropo,” je povedal Mesec.

Po njegovem mnenju se je zalomilo pri tem, ko so v Sirizi zaradi časovne stiske morali podpisati memorandum. Če ga ne bi, pravi Mesec, bi jih Evropa izstradala. O podobnosti med ZL in Sirizo mladi slovenski levičar pravi: “Namen ZL ni priti na oblast, ampak spremeniti oblast,” ter dodaja, da je njihova naloga oblikovati politično platformo delavskega razreda.

Levica se iz juga seli v druge dežele, njen izziv je ustavitev skrajne desnice

Vzponu levice predvsem na jugu Evrope po letu 2008 se sedaj trend na stari celini obrača proti skrajni desnici, svari Mesec. V tem vidi tudi misijo za evropsko levico.

“Medtem, ko smo se do sedaj posvečali predvsem ekonomskim vprašanjem, moramo biti sedaj pripravljeni zaustavljati moč skrajne desnice. Stvari še niso tako drastične, a nevarno je, da bi se tendenca iz 2015 nadaljevala še nekaj let. Če ne bo resne alternative na levi, lahko zaidemo v hude težave,” pravi Mesec.

Levica je predvsem v južnih državah Evrope nekako izgubila na zagonu, a zato ga veseli vzpon v anglosaksonskih deželah. “V ZDA imamo precej pompozen nastop Bernia Sandersa in kar inpozanten vzpon Jeremya Corbyna v Veliki Britaniji.”

“Prvi problem je evroobmočje, drugi je nedemokratičnost same Evropske Unije in tretjič njena nerazvojnost”, so za Luko Mesca največji problemi sedanje Evropske Unije.

“Evroobmočje se je pokazalo kot valutna unija, ki je dobra za mirne čase in slaba za viharje,” dodaja poslanec, po njegovem pa bo potrebno vsaj delno valutno razlikovanje ali pa povrnitev k nacionalnim valutam.

“Glede demokratičnosti EU bi bilo treba nekaj narediti, a na kakšen način, je še vprašanje. Glede razvojnosti EU pa je problem isti kot v Jugoslaviji od sredine 60-tih let. Nekatere države se utapljajo v krizah, hkrati pa ni nobenih sredstev za njihov razvoj.”

Kdor popušča, Janši, mu sledi

Z novinarjem Mekino sta se dotaknila tudi “zastrupljenega ozračja” v Sloveniji, za katerega naj bi skrbela predvsem stranka SDS.

“Janše se je potrebno nehati bati. Ker kdor se ga boji, mu popušča, kdor mu popušča, mu sledi,” meni Mesec in kaže na Cerarjevo vlado, ki naj bi Janši popuščala, da bi dal mir.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.