T. Gorjup, Radio Ognjišče: Sporna „Nova levica in krščanstvo“ na knjižnem sejmu

Knjižne sejme spremljam že desetletja, zato sem postal pozoren na zapis v zadnjih Pogledih, ki opozarja na debatno kavarno ali bolje na prav določen pomenek z naslovom „Nova levica in krščanstvo“. Predstavljeni so tudi tisti, ki bodo svoje „misli in občutke“ delili z obiskovalci: Jože Horvat, Aleš Primc in Branko Cestnik. Pozneje sledijo vprašanja organizatorjem: Ali bodo s tovrstno debato prispevali k večji odprtosti dialoga? K pluralnosti mnenj? K svobodi misli? Zatem priznanje avtorice zapisa, da debata, ki se še ni zgodila, nedorečena brli v bližnji prihodnosti. Potem pa tole: „ … iz siceršnjih izjav njenih udeležencev (udeležencev debate) in iz podanega opisa nekoliko predvidimo, kam bo zavila. In cilj, kamor ta pot vodi, ni mnenjska svoboda, temveč kršenje temeljnih človekovih pravic.“

Izhodišča vseh debatnih kavarn so knjige in seveda ljudje, ki so jih brali, ki razmišljajo, imajo svoja a različna mnenja, ki želijo odkriti kaj novega, iščejo samopotrditev, želijo širiti obzorje … Ali knjiga „Nova levica in krščanstvo“ z gosti, ki bodo spregovorili na to temo, lahko razširi prostor svobode? Po mnenju avtorice zapisa v Pogledih je to vprašljivo. Pripravljavcem Knjižnega sejma za prihodnje leto v razmislek ponuja „ali bi prostor in čas – s tem pa tudi legitimnost – podelili razpravam, ki polje svobode širijo, namesto takim, ki ga krčijo.“ Zveni precej socrealistično, še zlasti, ker se debata v resnici še ni zgodila! Morda pa bi morale biti nekatere knjige tudi danes vsaj na indeksu, če že niso za na grmado?

Na spletu sem poiskal program debatnih kavarn, ki so napovedane na spletni strani knjižnega sejma. Našel sem tudi omenjeno debato in prebral: V knjigi „Nova levica in krščanstvo“ španska profesorja prava analizirata ideološke spopade sodobnosti. Knjiga, ki temelji na trdni zgodovinski, sociološki in intelektualni argumentaciji, se pogumno loteva velikega izziva, pred katerim je danes družbeni model zahodnih demokracij. Levičarske stranke so v 21. stoletju družbeno-ekonomsko revolucijo zamenjale z moralno-kulturno. S svojimi uvidi bo bralcem pomagala, da bodo bolj kompetentno in spoštljivo sodelovali v tem velikem soočenju idej. Je v Sloveniji mogoč dialog med krščanstvom in novo levico? Navedena so še imena gostov. Knjige nisem prebral. Ko bo priložnost, jo bom vzel v roke. Tudi zaradi misli v Pogledih, ki jo je zapisala ista avtorica: namreč, da „brati pomeni biti za korak, pa čeprav neznaten, bližje svobodi“.

Debatne kavarne letos ponujajo vrsto aktualnih tem, še zlasti, če upoštevamo, da ne govorijo samo o knjigah, temveč predvsem o temah, ki jih knjige obravnavajo. „Stoletje v begunskih šotoriščih“ je že ena takih. Kaže pa, da množice beguncev niso od danes, ampak so begunci stalnica vsake vojne. Soočiti mnenja, poglede …, predlagati različne pristope k reševanju begunske krize, tudi na podlagi izkušenj iz preteklosti, je verjetno dobrodošlo.

Več lahko preberete na radio.ognjisce.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.