Svetovni molitveni dan (SMD) žensk v molitvi poveže ves svet

Svetovni molitveni dan (SMD) je mednarodno gibanje kristjank različnih denominacij, ki se že od leta 1927 vsako leto prvi petek v marcu zbirajo k molitvi na prvi petek v marcu. Ob molitvi je organizirana tudi nabirka, ki je vsako leto namenjena za projekte v državi, ki pripravlja molitev. Vodstvo gibanja je za sestavljavke letošnjega bogoslužja izbralo Britanke, ki živijo v Angliji, Walesu in na Severnem Irskem.

Bogoslužje SMD je pripeljala v Slovenijo v Švici živeča Slovenka Ljudmila Šemerl Šmid

Bogoslužje SMD je bilo v Sloveniji prvič izvedeno leta 1999, in sicer ga je organizirala in pripravila Slovenka, ki že od mladosti živi v Švici, Ljudmila Šemerl Šmid. »Spremljala sem mamo na oddihu in zdravljenju v Rogaški Slatini. Z vozičkom sem jo vozila na sprehode. Bil je ravno marec in SMD mi ni dal miru. Takrat je bila na vrsti Indonezija. Videla sem, da je precej skepse. Bogoslužje smo pripravili v kapeli sv. Ane.«

Ljudmila je že dolgo povezana z gibanjem SMD, seveda se je s tem srečala v Švici, saj je bila dejavna v Cerkvi. »SMD je čudovit, ker smo v svetovni mreži. Ekumenska in seznanjena molitev je čudovita,« se veseli. Seznanjena molitev pomeni, da se tako dobro spoznamo med seboj, da vemo, kaj kdo potrebuje, smo seznanjeni s tem, in lahko molimo za te potrebe. Geslo SMD je namreč Seznanjeno moliti, molitveno delovati.

Na oddihu v Sloveniji je zbrala ljudi, ki so se bili pripravljeni udeležiti bogoslužja in pri njem sodelovati. Z veseljem pripoveduje o tem, da je bilo tisto prvo bogoslužje res ekumensko, in našteje nekaj osebnosti, med njimi: dr. Stanka Janežiča, katoliškega duhovnika, teološkega profesorja in strokovnjaka za ekumenizem, evangeličanska duhovnica Vladimira Mesarič

Za letos so za svetovni molitveni dan bogoslužje  pripravile Britanke iz Anglije, Walesa in Severne Irske

Letošnje bogoslužje bo v petek, 4. marca. Sestavljavke iz Anglije, Walesa in Severne Irske so bogoslužje sestavile na podlagi odlomka iz Jeremijeve knjige 29,1–14, torej Jeremijevega pisma judovskim izgnancem v Babilonu z osrednjo mislijo: »Vem za načrte, ki jih imam z vami.« V uvodnem delu so o tem zapisale: »Božji načrt za Jude ni bil takšen, kakršnega so pričakovali ali iskali, vsekakor pa je bilo v načrtu upanje na prihodnost, ki je v tistem trenutku še niso mogli poznati.«

Umetnina, ki spremlja letošnje bogoslužje SDM, je vezenina Angie Fox

V državi sestavljavki bogoslužja vsako leto tudi izberejo umetnino, ki je nekakšen zaščitni znak. Avtorica letošnje slike je Angie Fox, vezilja in oblikovalka bogoslužnih oblačil. Je žena anglikanskega duhovnika, imata tri otroke. Letošnja slika – vezenina je izdelana iz blaga, na njej so različne aplikacije, tudi kovinske. Umetnica jo je takole razložila: »V skladu s podano tematiko sem uporabila različne podobe za prikaz naslednjih ključnih besed:

– svoboda: odprta vrata, skozi katera vodi odprt pogled v neskončnost;

– pravičnost: raztrgana veriga;

– Božji mir in odpuščanje: golobica miru in spatifil (v angl. lilija miru), ki raste skozi tlak.

Nad vsem se pne mavrica, ki je sčasoma začela predstavljati vse te stvari, od Noetove zgodbe do današnjih dni. Je simbol vsepresegajoče Božje ljubezni.«

Bogoslužje na svetovni molitveni dan bomo obhajali v šestih slovenskih krajih

Bogoslužje je sestavljeno iz uvodnega dela, ki izraža upanje in slavi Boga, sledi branje svetopisemskega odlomka, temu pa kesanje. Vsako leto je v bogoslužje vključeno pričevanje treh ali štirih žensk o tem, kaj je Bog storil zanje in kako je spremenil njihovo življenje. Letos so to zgodbe treh žensk, ki so se znašle na socialnem robu, ampak jim je Bog pomagal do novega življenja.

Po teh pričevanjih so udeleženci – bogoslužja se lahko udeležijo tako moški kot ženske – povabljeni k premišljevanju na podlagi svetopisemskega odlomka in pričevanj, temu pa sledijo prošnje, nabirka in sklep bogoslužja.

Letos bomo bogoslužje obhajali v Ljubljani, Velikih Laščah, Murski Soboti, Rogaški Slatini, Kamniku in pri Sv. Duhu pri Škofji Loki. V Rogaški Slatini bo bogoslužje v cerkvi Svetega Križa ob 17. uri, v Ljubljani po Zoomu ob 18.40, Velikih Laščah in pri Sv. Duhu po Zoomu ob 19.30, v Kamniku v nedeljo, 6. marca, ob 10. uri v Domu kulture, v Murski Soboti pa v nedeljo ob 10. uri v evangeličanski cerkvi Martina Luthra in bo prenašano tudi na TV IDEA ter na FB-strani tamkajšnje cerkvene občine. Več informacij lahko dobite na spletni strani društva.