Svetovni dan zavedanja o avtizmu

To je vseživljenjska razvojna motnja, za katero so značilne težave s socialno komunikacijo in socialno interakcijo ter težave na področju fleksibilnosti mišljenja, je zapisano na spletnih straneh Centra za avtizem. V Sloveniji je okoli 20.000 oseb z eno izmed motenj avtističnega spektra.

Pogoste težave s prepoznavanjem ali razumevanjem čustev

Natančnega vzroka za pojav avtizma raziskovalci še niso odkrili. Raziskave pa kažejo, da kombinacije genetskih in okoljskih dejavnikov lahko povzročijo spremembe v razvoju možganov.

Ljudje z avtizmom imajo težave tako na področju verbalne kot neverbalne komunikacije. Mnogi med njimi zelo dobesedno razumevajo govor in mislijo, da ljudje rečejo natančno to, kar mislijo. Pogosto imajo tudi težave s prepoznavanjem ali razumevanjem čustev in občutij drugih ljudi ter izražanjem svojih lastnih čustev.

Zgodnja diagnoza avtizma in čim prejšnje posredovanje pri posamezniku

18. decembra 2007 je Generalna skupščina Združenih narodov sprejela resolucijo, ki razglaša 2. april za svetovni dan zavedanja o avtizmu. Resolucija spodbuja države članice, naj med svojim prebivalstvom povečajo zavedanje o avtizmu ter s tem pripomorejo k zgodnji diagnozi avtizma in čim prejšnjemu posredovanju pri posamezniku.