Svetopisemski maraton letos pod geslom ”Glej, vse delam novo”

Svetopisemski maraton, neprekinjeno glasno branje Svetega pisma, je bil v Sloveniji prvič pripravljen leta 2007 ob letu Svetega pisma. Drugod po svetu tega ne poznajo v taki obliki, le v Singapuru pripravljajo nekaj podobnega, vendar tam ne berejo Svetega pisma neprekinjeno več dni kar od začetka do konca, ampak berejo le izbrane odlomke.

Branje Svetega pisma bo letos spet potekalo po spletu

Prireditev je ekumenska, organizacijski odbor, ki ga pripravlja, pa sestavljajo predstavniki različnih krščanskih gibanj in skupnosti, pobudo zanjo pa je dala Svetopisemska družba Slovenije, krog sodelujočih gibanj, skupnosti in cerkva pa se vsako leto širi. Ob celotedenskem branju Svetega pisma, ki letos poteka prek spleta, se zvrsti več sto bralcev, kar pomeni svojevrstno priložnost za druženje.

Do leta 2011 je potekal le v Ljubljani, od leta 2012 pa so bili v sodelovanju z lokalnimi koordinatorji pripravljeni tudi številni t. i. mini svetopisemski maratoni, ki v maratonskem tednu potekajo v različnih krajih po Sloveniji. V letu 2020 je mini svetopisemski maraton potekal v več kot 90 krajih, lani in letos pa zaradi pandemije poteka po spletu.

Svetopisemski maraton bo potekal od 22. do 27. januarja, ob branju Svetega pisma pa bodo še spremljevalni dogodki

Naslov letošnjega Svetopisemskega maratona je Glej, vse delam novo, potekal pa bo od 22.–27. januarja 2022. Organizatorji smo izbrali tak naslov, ker se nam zdijo časi negotovi. Mnogi ljudje so namreč v težkem položaju, zdravstvenem, ekonomskem, morda so ostali brez vsakega upanja. Kristjanom je v podporo vera. Sveto pismo nas tolaži, uči, nam daje upanje. V njem beremo, da bo Bog nekega dne vse naredil na novo. Negotovost, skrbi in težave so za nas priložnost, da se obrnemo k Stvarniku. Svetopisemski maraton je edinstvena priložnost, da z branjem Božje besede, premišljevanjem, poslušanjem pričevanj … naravnamo srca v pravo smer.

Zaradi epidemije se bodo branje Svetega pisma in spremljevalni dogodki tudi letos odvijali po spletu (Zoom in YouTube). Z veseljem se spominjamo lanske izkušnje, ko se je zaradi spletne povezave lahko priključila res vsa Slovenija, do najmanjših in najbolj oddaljenih krajev. Vse informacije in navodila za prijavo najdete na povezavi (TUKAJ).

Zelo zanimiv bo tudi spremljevalni program. Prvič letos smo k branju povabili znane osebe. Vsak dan bo eden ali več znanih Slovenk in Slovencev bralo za vas. Vabljeni k poslušanju! Vsak večer ob 20. uri bodo na voljo tudi predavanja, pričevanja, okrogla miza, od ponedeljka do srede pa otroški program ob 18. uri. Podroben spored je dosegljiv na tej povezavi.