Romana Bider: Sveta Gora z varuhi spomina

varuhi spominaOb evropskem dnevu spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov so se varuhi spomina, ki se povezujejo znotraj pobude Vseposvojitev, v soboto, 20. avgusta 2016, zbrali na Sveti Gori pri slovesnem odprtju in blagoslovitvi e-pokopališča. To je virtualni interaktivni prostor, kjer ima vsaka izmed žrtev vojne in revolucije med prebivalstvom Republike Slovenije med drugo svetovno vojno in neposredno po njej odslej svoj simbolni pomnik. Dopoldanskega dela slovesnosti se je udeležil tudi predsednik republike Slovenije Borut Pahor in kot izvoljeni predstavnik vseh Slovenk in Slovencev dogodku vtisnil državniški pečat.

Po pozdravu gostoljubnih bratov frančiškanov je večstoletno svetogorsko romarsko svetišče skozi čas uvodoma predstavil domačin in zgodovinar dr. Renato Podbersič.

pahor sveta goraOb prihodu predsednika Boruta Pahorja so varuhi spomina skupaj z bas baritonistom Markom Finkom, ki je predsednika tudi pozdravil, zapeli himno.

Kot pobudnica Vseposvojitve sem predstavila koncept e-pokopališča, ki je z negovanjem osebnega pietetnega spominjanja naravnan k pospeševanju iskanja pravice vseh ljudi do dostojnega pokopa in pravice do javnega spomina. Navezala sem se na Solženicinov odgovor na vprašanje, kaj sledi komunizmu: »Komunizmu sledi dolgo, zelo dolgo obdobje okrevanja.« »Nad našo postkomunistično obolelostjo se lahko zgražamo, lahko jo zanikamo, lahko pa kot ljudstvo z globokimi krščanskimi koreninami aktivno sodelujemo pri okrevanju, na primer z varovanjem spomina vsak na eno izmed žrtev vojnega in revolucionarnega zla.«

Zgodovinarka dr. Vida Deželak Barič je kot ena izmed vodij projekta predstavila nacionalno zbirko podatkov o žrtvah med prebivalstvom RS med drugo svetovno vojno in neposredno po njej, ki je rezultat dolgoletnega prizadevnega dela Inštituta za novejšo zgodovino. V še vedno dopolnjevani bazi podatkov je trenutno 99. 706 osebnih listov žrtev s podatki o času in kraju njihovega rojstva, starših, kraju bivanja, poklicu, zakonskem stanu, kraju in času smrti in pokopa. Zbirka podatkov je tudi osnova za statistično analizo med posameznimi kategorijami žrtev.
Antropolog in socialni delavec prof. dr. Jože Ramovš je ključne antropološke vidike spravnih procesov skiciral ob liku svojega učitelja, avstrijskega nevrologa in psihiatra Viktorja Frankla, ki je preživel koncentracijsko taborišče in na podlagi svojih izkustev razvil tretjo vejo dunajske psihoanalize, logoterapijo, to je premagovanje stisk z iskanjem smisla.

Predsednik RS Borut Pahor je v svojem nagovoru poudaril sposobnost sedanjih generacij za preseganje razprtij. »Slovenska družba je v zadnjih sto letih prešla tri vojne in vse to je pustilo nekatere rane, ki jih lahko samo z negovanjem nekega sožitja in strpnosti pozdravimo, da napak, ki smo jih počeli v preteklosti, ne bi ponovili in da ne bi odpustili tako kot smo Nemcem, Italijanom in Madžarom, ampak da bi odpustili tudi sami sebi,« je dejal Pahor.

Slovesno in praznično vzdušje so na Sveti Gori z izjemno občutljivostjo ustvarjali tudi glasbeniki, organistka prof. Vlasta Doležal Rus, bas baritonist Marko Fink, baritonist Lucas Somoza Osterc in pevci iz Zgornje Vipavske doline. Na srca so trkala slovenska ljudska Mrzel veter tebe žene, Gerbičeva Ave Marija, Premrlova Mariji, odlomek iz Faurejevega Requiema in pretresljiva Pieta, Signore.

E-pokopališče.
E-pokopališče.

Po popoldanskem odmoru so v svetogorski baziliki varuhi spomina najprej prižgali svečke vsakemu od varovancev in pod cekvenimi oboki so zazvenela njihova marsikdaj med solzami izgovorjena imena. Pater prof. dr. Miran Špelič je med darovanjem svete maše povedal, da je Jezus spraznil svoj grob in ga ponuja tistim ubogim, ki so brez njega. “Grob potrebujemo – ne kot zadnjo postajo, ampak kot vrata, kot začasno in prehodno bivališče, in to zaradi skrivnosti inkarnacije Boga, ki se ravno prek groba dovrši v poveličanje – njegovo in naše.” Nato je blagoslovil e-pokopališče: “Vsemogočni Bog, gospodar zgodovine, dobri Oče vseh ljudi! Ozri se na nas, ki te zbrani kot varuhi spomina ponižno prosimo. Ti si nas poklical v to preroško službo. Ti si nam zaupal nalogo, da prisluhnemo tvoji besedi in da jo povemo svetu. Ozri se, prosimo te, na premnoge žrtve človeške zaslepljenosti in sovraštva. Ti si jim že ponudil svoj objem. Ti si jih že povabil k sebi, čeprav nekateri še niso bili deležni našega slovesa. Zato jim želimo ponuditi vsaj ta simbolični prostor groba, za katerega te prosimo, da ga blagosloviš. Naj po tvojem usmiljenju postane to pokopališče kraj spomina. Naj vejejo nad njim tvoje sapice kot na dan stvarjenja. Naj ga obseva vzhajajoče Sonce z višave kot na dan vstajenja. Naj ga obiskuje naša molitev, ki naj pri Bogu in pri ljudeh izmoli milost odpuščanja in sprave. To te prosimo po Kristusu, našem Gospodu. Amen. Zato naj pride na to pokopališče, na to sveto njivo, blagoslov vsemogočnega Boga, Očeta in Sina in Svetega Duha in tam vedno ostane. Amen. S spominom slavimo Gospoda. Bogu hvala.«

Bogu hvala.

Romana Bider