Šturm, Štuhec in Turk o volitvah in Mariboru

Avtor: Igor Kršinar. Vir: Reporter. Zbor za republiko poziva volivce in volivke k čim večji udeležbi na drugem krogu predsedniških volitev. Kot je na novinarski konferenci povedal predsednik zbora Lovro Šturm, vsake volitve, zlasti pa predsedniške, pomenijo zmago demokracije, nizka udeležba pa umik od demokracije. Ob tem je dejal, naj se vsakdo odloči in glasuje po svoji vesti.

….

Dodal je (op. dr. Lovro Šturm), da se moramo zavedati, da ni pomembno, kako položaj Slovenije ocenjujejo slovenski ekonomisti in nekateri politiki. »Važno je, kako ga ocenjujejo tisti, ki nam dajejo posojila. Nasilna dejanja nas bodo pahnila globoko navzdol,« je pojasnil.
Ivan Štuhec je ob tem poudaril, da so v Mariboru večkrat potekale miroljubne demonstracije, včerajšnje pa so se sprevrgle v obliko nasilja. Nasilno je delovala skupina provokatorjev, ki so bili po njegovih besedah najavljeni in se je zato predvidevalo, da bo prišlo do provokacij. Dodal je, da se je dogajanje začeli z uničevanjem radarjev, nadaljevala pa s protesti, ki so se stopnjevali v vedno večjo agresivnost.

Ob tem je kritiziral tudi Toneta Partljiča, za katerega uničevalci radarjev niso vandali. »Zame je vandal vsakdo, ki uničuje tujo ali skupno lastnino, saj škodo plačamo vsi,« je dejal Štuhec. Prav tako je obsodil, da so v medijih dobili besedo agresivneži, ki najavljajo pohode po Sloveniji.

Tudi Boštjan M. Turk je obsodil izbruhe sovražnega govora, zlasti pozivanje k nasilju, tudi v oddaji TVS Odmevi, kar je kaznivo dejanje: »Neha naj se polivanje bencina po državi, saj bomo sicer v požaru zgoreli vsi.«

…..

Več: Reporter