Študentsko življenje v Istanbulu

Čeprav so turški študentje povečini muslimanske vere, jih to ne ovira, da ne bi naročili piva, pa tudi burke (muslimansko žensko oblačilo) ne spadajo k obvezni opremi. Modna revija, na kateri so predstavili dosežke preteklega leta, daje prej vtis evropske modne prestolnice kot zastrte muslimanske dežele.

Takšim je najbolj priljubljeno shajališče in središče nočnega življenja. V študentskem centru je več klubov in restavracij.

Foto: Matevz Cerar

Prvi učni jezik na Yeditepe je angleščina, kar bistveno olajša življenje več kot 250-im tujim študentom. Večina jih tu študira v okviru Erasmus izmenjav, ne manjka pa tudi drugih. V zadnjem času je opazen porast števila študentov iz Južne Koreje. Če je tujih študentov manj kot dva odstotka, pa je velika večina profesorjev študirala v tujini.

Bruc na Fakulteti za medije dobi lastno pisarno za opravljanje študentskih obveznosti. Vendar imajo pisarno v uporabi samo, dokler so v prvem letniku. Cenejšo prehrano dobiš z dokazilom o vpisu na univerzo. Postrežeš si lahko s tipičnimi turškimi jedmi, pa tudi s hamburgerji, špageti, pico in drugimi pridobitvami zahodne kulinarike.  Sam kampus deluje kot nekakšna trdnjava na anatolskem robu Istanbula. Študentski domovi, s katerimi je obkrožen, dajejo vtis obzidja. Občutek varnosti je okrepljen s temeljitim pregledom vozila pri vhodnih vratih, v poslopje fakultete pa človek vstopi kot na letalo, skozi detektor kovin. Vsepovsod po kampusu se sprehajajo varnostniki.

Kampusa, ki na enem združuje rektorat, posamezne fakultete, študentske domove, družabne prostore in predavalnice, omogoča študentom lažjo komunikacijo in spoznavanje drug drugega.

Iz Istanbula poročata: Ana Semenič in Matevž Cerar