Študentsko rivalstvo med univerzama: privatno USC in javno UCLA

Rivalstvo med privatno USC (University of Southern California) in javno UCLA (University of California, Los Angeles) je eno največjih meduniverzitetnih rivalstev v ZDA, ki je obenem še mestno rivalstvo, saj obe univerzi domujeta v Los Angelesu. Čeprav se zaradi bližine kampusov študenti srečujejo vsakodnevno, pa se v tednu pred medsebojno tekmo v ameriškem nogometu strasti razvnamejo v tako imenovanem tednu potegavščin.

Potegavščine

Zgodbe o potegavščinah segajo daleč v zgodovino. Čeprav je v dnevnem univerzitetnem časopisu vsak dan objavljen celostranski skupni poziv vodstev obeh univerz vsem študentom, naj se vedejo dostojno in spoštljivo, saj sta obe univerzi eni izmed najboljših v ZDA (tako po športnih kot znanstvenih dosežkih), pa potegavščine vsebujejo tudi oblike vandalizma.

Leta 2009 so neznanci polili škrlatno in zlato barvo po kipu medveda v središču kampusa UCLA. Od kod so prihajali neznanci je vsakomur jasno, saj sta to barvi USC. Da bi se zaščitili pred morebitnimi povračilnimi ukrepi, je simbol USC Tomy Trojan zavit v folijo in zastražen s 24 urno študentsko stražo. Leta 2010 se je voda v UCLA kampusu, katere zaščitna barva je modra, čudežno obarvala rdeče. Iz zgodovine je zanimiva zgodba iz leta 1958, ko so študenti UCLA najeli helikopter, s katerim so raztresli gnojilo po kampusu USC. A svojo porcijo so dobili tudi avtorji potegavščine, saj so rotorji helikopterja del gnojila posesali nazaj in jih tako dobro pognojili.

Letošnja prva potegavščina je bil grafit po znaku ob vhodu v kampus UCLA. UCLA študenti so odgovorili z zgovornim napisom na študentskem domu.

Dogajanje ni omejeno samo na oba kampusa, ampak ga pozorno spremljajo tudi mediji, v rivalstvu pa sodeluje celo mesto. Tako po mestu visijo številne zastave in simboli obeh univerz, s katerimi posamezni prebivalci izražajo podporo eni ali drugi univerzi.

Conquest

‘Conquest’ oziroma zmaga, osvojitev, je osrednji dogodek tedna na USC. Dogodek poteka na eden izmed osrednjih trgov v kampusu, dostop je možen samo z izkaznico USC ali identifikacijo v spremstvu osebe iz USC. Kljub temu, da je alkohol strogo prepovedan, se je v počastitev univerzitetnega duha zbralo okoli 10.000 ljudi. Na velikih zaslonih so se vrteli odlomki o veličastnosti USC, predvsem zmagovalni športni utrinki. Vseskozi je igrala znamenita več kot 300 članska godba (The Spirit of Troy Marching Band), na odru pa so se menjavale univerzitetne športne ekipe. Vsaka je predstavila največje dosežke pretekle sezone in množica jih je nepretrgoma nagrajevala z velikim aplavzom. Največji aplavz je seveda požela ekipa ameriškega nogometa. Nato je sledil kres, na katerem se je zažgalo medveda, maskoto UCLA in veličasten ognjemet ob donenju zvona zmage.

Dvoboj v ameriškem nogometu

Po odigranih 81 medsebojnih tekmah, ima USC 46 zmag, UCLA 28, sedem tekem pa se je končalo neodločenih. V letošnjem letu je imela tekma še veliko večji pomen. Moštvo USC je začelo sezono kot najbolje rangirano študentsko moštvo v celi Ameriki, a zabeležilo tri nepričakovane (in neumne) poraze. Zato se mora sedaj boriti za uvrstitev na enega izmed zaključnih turnirjev. UCLA pa na drugi strani presenetljivo zmaguje in je na lestvici uvrščena celo bolje od USC. Razprodana tekma se je odigrala na znamenitem Rose Bowl stadiumu. In po razburljivi tekmi je zmagala UCLA, ki je tako prejela v hram Zvon zmage.

Zvon zmage

Zvon zmage (Victory Bell) je bil leta 1939 podarjen UCLA, a so ga nato študenti USC leta 1941 pretkano ukradli. Sledilo je leto vojne, nakar so se dogovorili, da ga bo zvon postal trofeja, ki jo dobi v začasno hrambo zmagovalec medsebojne tekme. Ko je imela zvon v lasti USC, so bili Trojanski vitezi (Trojan Knights) odgovorni za njegovo skrivanje, varovanje in razkazovanje ob tekmah in drugih posebnih veličastnih priložnostih.

Pripadnost univerzi

Rivalstvo z UCLA je samo ena izmed oblik, v kateri se izkazuje velika pripadnost univerzi. Pripadnost se v vsej svoji veličini prikaže ob športnih dogodkih in drugih pomembnih dogodkih, da ne omenjam donacij univerzi. A prisotna je vedno in na vsakem koraku. Pa naj bodo to ovratni trakovi, na katerih študenti nosijo ključe, plastenke za vodo, vsakodnevna oblačila (če na palec ocenim je 50% študentov vsak dan oblečenih v vsaj en kos z emblemom univerze), okviri za avtomobilske tablice, papirnati krožniki za piknik… Študenti, alumni in profesorji so ponosni na svojo univerzo in to z veseljem pokažejo. Vsak dan znova.

// //