Pred 60. leti Ameriki grozila atomska katastrofa kataklizmičnih razsežnosti

Atomsko katastrofo je na srečo preprečilo preprosto nizkonapetostno stikalo, ki je tisti hip odpovedalo in s tem preprečilo katastrofo velikih razsežnosti.

Bilo je 23. januarja 1961, ko se je nad Severno Karolino v ZDA bombnik U.S. AIR FORCE B-51 nenadoma začel nenadzorovano vrteti. Nato sta iz letala padli dve štirimegatonski atomski bombi, kjer se je pri eni takoj začel proces detonacije. Do eksplozije na srečo ni prišlo. Ameriška administracija je incident sicer uradno priznala, vendar ni nikoli javno pojasnila, kako blizu je bila takrat atomska kataklizma v ZDA.

Sodeč po takrat razkritih dokumentih, ki so vendarle pricurljali v javnost, je bilo letalo na povsem rutinskem poletu, ko je začelo razpadati nad Severno Karolino. V tistem trenutku, ko je bila verjetnost strmoglavljenja letala nad mestom Goldsboro zelo velika, so z letala odvrgli obe vodikovi bombi Mark 39. Pri tem so se pri eni bombi sprožili oboroževalni mehanizmi, kot pri napadu na cilj. Atomsko katastrofo je na srečo preprečil en sam varnostni mehanizem, preprosto nizkonapetostno stikalo, ki je tisti hip odpovedalo in s tem preprečilo katastrofo velikih razsežnosti. Bomba je bila namreč 260-krat močnejša kot bombi, ki sta bili 6. in 9. avgusta leta 1945 odvrženi na Hirošimo in Nagasaki na Japonskem. Do incidenta je prišlo na vrhuncu hladne vojne med ZDA in Sovjetsko zvezo, le leto pred tem, ko je kubanska raketna kriza ogrozila svetovni mir in prinesla utemeljen strah pred jedrskim holokavstom pred durmi Amerike.

Vir: Svet-24, fotografije so s spleta