Strmolska vrtnica Alenka Gotar za poslanko DZ

Alenka Gotar
Alenka Gotar

V uredništvo smo prejeli vabilo Alenke Gotar, ki je ena najbolj prepoznavnih pevk v Sloveniji, na predstavitev njene kandidature za poslanko DZ na junijskih volitvah. Tisto, kar me je pozitivno presenetilo, poleg njene izjemne ambicioznosti in ciljne naravnanosti, je gotovo odločitev gospe Gotarjeve, da gre na volitve na listi SDS. Kar je izjem odmik od uveljavljene prakse zadnjih let, ko »novi obrazi« ustanavljajo nove in nove instant stranke. Alenka Gotar se ni odločila za takšno pot, priključila se je že uveljavljeni politični stranki, ki je stalnica na slovenskem političnem nebu in ima tudi jasno politično usmeritev.

Nisem član, še manj ”vernik” stranke, kjer bo kandidirala Alenka Gotar, toda prepričan sem, da je gospa s to odločitvijo pokazala na ravnanje, ki ga bodo v prihodnje mnogi posnemali. Saj dolgoročno pripeva k očiščenju današnjega stanja v slovenski politiki.

Alenka Gotar se zaveda, da je njena kandidatura za poslanko DZ morda za marsikoga presenečenje. Kar pa po njenem mnenju ne velja za tiste, ki so se z njo do sedaj srečavali in jo zato poznajo. »Vedno sem se trudila delati dobro za Slovenijo, s ponosom sem zastopala našo državo, tako na opernem, pevskem področju, kakor tudi na Eurosongu. Kot zavedna Slovenka sem naredila nešteto dobrih del, humanitarnih koncertov.«

Alenka Gotar je operna pevka, ki je prva v Sloveniji uvedla crossover pop-opere. Izhaja iz Domžal, natančneje iz Rodice. Po končani osnovni šoli v domačem kraju je izobraževanje nadaljevala na ljubljanski Gimnaziji Poljane, istočasno na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani. Pot jo je nato vodila v tujino, kjer je študirala petje v Baslu v Švici in na slovitem Mozarteumu  v avstrijskem Salzburgu, kjer je tudi magistrirala iz petja, opere in teaterskih znanosti. 12 let je bila solistka v obeh naših opernih hišah v Ljubljani in Mariboru, pela je pa tudi kot operna in koncertna solistka po celotni Evropi, Skandinaviji, v Ameriki, Kanadi in Aziji.

Širši slovenski publiki se je predstavila z zmago na EMI 2007, kjer je zaorala ledino z mešanjem opere in popa. Kot prvi Slovenki v zgodovini ji je uspel preboj v finale Eurosonga. Izbrana je bila tudi za najboljši vokal Eurosonga 2007. S tem je kot prva uvedla opero na Eurosong, kar je zdaj postala stalnica.

Poleg pevske dejavnosti vodi tudi eno najuspešnejših šol petja in muzikla v Sloveniji, njeni učenci zmagujejo doma in po tujini. Da pa Alenka Gotar ni zgolj glasbenica, temveč velik človek, humanitarec, dokazujejo nešteti dobrodelni koncerti, neštete velike dobrodelne akcije: za Urbanovo srce, naredila je največji humanitarni koncert v Sloveniji v zadnjem času, kjer so zbrali denar za nakup postelj za celoten porodni oddelek postojnske Porodnišnice.

»A v nekem trenutku vidiš, da je to le premalo. Gasimo požar s kapljicami vode. Pred enim letom smo z enim samim humanitarnim koncertom za Postojnsko porodnišnico zbrali denar za nakup postelj za celotni porodni oddelek. Torej če smo mi z enim koncertom premaknili stvari, lahko država na hitro uredi celotno zdravstvo, ker sredstev je dovolj, samo pametno in pošteno jih je potrebno porazdeliti.«

Alenka Gotar pravi, da ji ni vseeno, v kakšen svet bo zrasel njen sin, »ker je Slovenija z vladami v zadnjem obdobju izgubila večino dostojanstva, pozablja se na malega človeka, zdravstvo je namesto osnovne človekove pravice postalo luksuz, mladi si zlepa ne morejo ustvariti varne prihodnosti, upokojenci namesto pošteno prigaranih penzij bolj ali manj dobivajo zgolj miloščino.«

Gotarjeva, ki je od lani dalje “Strmolska vrtnica”, ta naslov ji je podelila rodbina Hribar kot najbolj zaslužni za promocijo in širjenje zgodbe grada Strmol ter zavzemanje za spravo med Slovenci, kandidira za poslanko v DZ na listi SDS, ker želi pošteno in odgovorno zastopati interese in pravice slovenskega naroda. Gotarjeva ki ugotavlja, da so poštenemu narodu zdajšnji politiki ukradli dostojanstveno življenje, se podaja v politiko, da se preprostemu, poštenemu in delavnemu malemu človeku izgubljeno dostojanstvo povrne.

»Prav je, da stopimo v politiko ljudje, ki nam ni vseeno, ki smo politično do zdaj neoporečni, ki smo delali zgolj dobro za Slovenijo. Prav je, da tisti, ki imamo znanje, sama sem najvišje možno v tujini izobražena ženska, zavedna Slovenka, mati, da svoje znanje, srce, izkušnje, slišanost, predvsem pa poštenje in iskrenost, ter ljubezen do Slovenije damo v službo narodu, da se zanj borimo, da zastopamo interese tistih, ki niso tako slišani, ki pa si to zaslužijo, da zastopamo interese in želje celotnega naroda, ki si želi zgolj pošteno, mirno in dostojanstveno živeti svoje življenje v naši ljubljeni domovini Slovenijo.«

Srečno “Strmolska vrtnica”!