Stari maček je še enkrat ulovil miš

Ker že kar nekaj časa tarnamo zaradi prevlade vedno istih obrazov v slovenski politiki, nam je lahko v tolažbo vsaj, da se s tem problemom ne otepamo sami. Živ dokaz za pravkar izrečeno trditev je Portugalska, ki se niti po treh desetletjih ne more ločiti od legendarnega politika Anibala Cavaca Silve.

Pometel je s konkurenco

Če se bodo uresničile napovedi povolilnih anket, bo dvainsedemdesetletni gospod še pet let sedel v predsedniški palači. Z vsaj 52 odstotki glasov je drugič zapovrstjo opravil z vso levo konkurenco in najbližjega zasledovalca, kandidata sicer vladajočih socialistov Manuela Alegreja, za seboj pustil za vsaj trideset odstotnih točk. Pri tem je potrebno upoštevati, da je bil med letoma 1985 in 1995 nesporni gospodar portugalskega političnega prizorišča kot ministrski predsednik in voditelj (ne glede na ime desnosredinskih) portugalskih socialdemokratov. Ko je leta 1996 tesno pogorel v prvem naskoku na predsedniški položaj, so mu prerokovali politično smrt. A je deset let pozneje predsednik vendarle postal in bo to, če bo zdrav, ostal do svojega sedeminsedemdesetega leta. Tedaj bo njegova politična kariera dolga celih štirideset let.

Sicer imajo Portugalci – podobno kot Italijani – radi starčke na visokih funkcijah. Nekdanjemu socialističnemu predsedniku Mariu Soaresu se po dveh predsedniških mandatih in pri dvainsedemdesetih še ni dalo upokojiti, zato je leta 2006 z dvainosemdesetimi leti ponovno poskušal postati prvi Portugalec. Cavaco Silva mu je račun  – kot še kdaj prej – prekrižal.

Foto: Wikipedia