Srečanje pod lipami: Alenka Puhar (VIDEO)

Protagonistka četrtkovega Srečanja pod lipami je bila izjemna ženska, prva dama slovenskega časnikarstva, prevajalka, urednica, raziskovalka in aktivistka na področju človekovih pravic Alenka Puhar. Letos praznuje pomemben življenjski jubilej, zato je bil četrtkov večer tudi poklon njenemu delu in njeni osebnosti.

Alenka Puhar je vsestranska družbena delavka. Prodorna komentatorka in esejistka v tiskanih medijih, prevajalka – leta 1967 je na primer prevedla Orwellov roman 1984, ki je bil eden izmed prvih prevodov, ki so izšli v takratni Vzhodni Evropi, urednica – leta 2004 je med drugim pripravila za izdajo knjigo spominov Angele Vode, kasneje je bil posnet tudi film, pa raziskovalka – posebno monografijo je posvetila zgodovini otroštva na Slovenskem v 19. stoletju in aktivistka na področju človekovih pravic, dejavno je bila vključena v slovensko pomlad demokratizacije in osamosvajanja, članica mnogih organizacij na političnem in družbenem področju.

Sicer pa je Alenka Puhar tudi zelo zanimiva sogovornica, saj njeno znanje sega na številna polja, v svojih izvajanjih pa je neposredna, pogosto tudi brez dlak na jeziku.

Na četrtkovem večeru se je z gostjo pogovarjal časnikar Ivo Jevnikar. Govor je bil seveda o njenem delu, vendar ker je njeno delo neposredno povezano in se prepleta z dogajanjem v Sloveniji, so bila v ospredju tudi stanje duha, politika, civilna družba in vloga medijev v matici.

Večer je bil v četrtek, 16. julija, ob 20.30 v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici. Srečanja pod lipami prirejata v skupnem sodelovanju goriški hram in Krožek za družbena vprašanja Anton Gregorčič.

Produkcija videa: Krožek za družbena vprašanja Anton Gregorčič.
_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.