Spektakularni padec, ki je postal sinonim za športno smolo

Nekateri ljudje postanejo poznani čisto slučajno. Vinko Bogataj (roj. 1948) je prav gotovo eden takih. Njegova mladost je bila povezana s smučarskimi skoki. Leta 1964 je bil mladinski državni prvak, med letoma 1966 in 1975 pa član državne reprezentance. 

Potem pa je prišel odločilni dan. 21. marca 1970 je nastopal na tekmi v smučarskih poletih na letalnici Heini Klopfer. Pogled na tedanje skoke in skakalnice nas spomni, da včasih ni bilo vse tako natančno in pripravljeno, kot velja danes. Zaletišče skakalnice smučine sploh ni imelo, ampak je bila to čisto navadna klančina, kjer si je pač skakalec moral najti pot.

Tu pa se je zapletlo. V trenutku, ko je pri približno 100 km na uro zapeljal na odskočno mizo, mu je klecnila desna noga. Padel je in od tu naprej se je vse odvijalo spektakularno hitro. Smučke so odletele po svoje, njegovo telo pa je diagonalno drselo z mize. Moški na robu odskočne mize se je še pravočasno sklonil, Bogataj je poletel preko njega med gledalce nekaj deset metrov proč. Nekontrolirano je padel v sneg, podrl nekaj ljudi in se ustavil v globokem snegu. 

Čudežno ni bilo resnejših poškodb. Gledalci so otresli sneg z ramen, Bogataj pa se je izmazal z zlomljenim gležnjem in rahlim pretresom možganov. 

Tekma se je nadaljevala, prišle so še druge skakalnice in številni drugi skoki. Potem pa presenečenje. Padec je posnela ameriška snemalna ekipa ABC za tedaj izredno priljubljeno športno televizijsko oddajo Wide World of Sports in ga uvrstila v uvodno špico. Oddaje so gledali vsi in padec smučarskega skakalca je v ZDA postal sinonim za športno smolo. 

Spomnili so se ga ob prireditvi ob 20. obletnici oddaje leta 1981 in ga povabili k udeležbi. Čisto presenečen je bil prava zvezda večera in se zavedel, da je vsesplošno znana oseba. Pravo doživetje. 

Po končanju športne kariere je postal trener v Smučarskem klubu Žirovnica, na stara leta pa se je posvetil slikarstvu. 

Njegov padec je tako postal svetovno znan dogodek in je iz njega naredil športni simbol ameriških smučarjev.