Socialni teden z refleksijo in konkretnimi predlogi od 1991 do 2041 (VIDEO)

st16-nk
»Letošnji Socialni teden zaznamuje še obletnica petindvajsetih let državnosti, a hkrati že z uvodnim dogodkom gledamo petindvajset let naprej, v leto 2041, in seveda na to, kaj lahko storimo danes,« je v predstavitvi povedal Janko Korošec, vodja Socialnega tedna. Od 22. septembra do 1. oktobra se bo po Sloveniji odvila serija dogodkov, ki jih bo združevala naslovna tema Slovenija, moja država? Kot je še povedal Janko Korošec Socialni teden ne ustvarja novih dogodkov, marveč povezuje lokalne pobude, povezuje dogodke, ki jih bo letos okrog 45. Socialni teden se bo zaključil s seminarjem, na katerem bodo udeleženci razpravljali o petih aktualnih področjih, kjer bi Slovenija potrebovala korak naprej in predlagali 5 ukrepov. Ti bodo v začetku oktobra predstavljeni tudi v prostorih Državnega sveta.

Med sodelujočimi na letošnjem Socialnem tednu bo tudi dr. Žiga Turk, ki že od začetka občuduje in sodeluje pri izvedbah socialnih tednov v Sloveniji. V njem vidi skrb za slovensko družbo, tako za posameznika, družino, državo, in civilno družno. Sodeloval bo že na nocojšnji razpravi Slovenija 2041, kjer se bo vprašal, zakaj smo tudi ob tej letnici še vedno tako pogojeni z letnico 1941. Žiga Turk je sicer prepričan, da je v Sloveniji možnost povezovanja ljudi okrog problemov, teritorija oz. idej še premalo izkoriščena. Socialni teden tako vidi kot spodbudo, tudi za osebna srečanja, ki dajo zagon za naprej, pomembno pa je, kaj po tem časovnem okviru ostane.

Simpozij France Tomšič in njegov čas, enega izmed lokalnih dogodkov Socialnega tedna, je predstavil mag. Igor Podbrežnik iz društva Demos na Kamniškem. Namen simpozija v petek, 30. septembra v Kamniku je osvetliti pomembno osebnost slovenske osamosvojitve in demokratizacijo. Prihodnje leto bo minilo trideset let od litostrojskega štrajka in ustanovitve iniciativnega odbora prve demokratične stranke v vzhodnega bloka, pri čemer je France Tomšič sodeloval kot eden glavnih akterjev. Bil je tudi vodja prvega neodvisnega sindikata in eden pobudnikov socialnega dialoga v Sloveniji. Igor Podbrežnik vidi v Francetu Tomšiču predvsem osebo, ki je uspela za seboj potegniti množico ljudi, ki so tako dosegli družbene spremembe. Prav tako pa je Tomšič preprečil, da bi socialno demokracijo prevzela nekdanja partija, kar se je zgodilo po drugih državah vzhodnega bloka, in kasneje v Sloveniji, še doda Podbrežnik. Organizatorji simpozija še poudarjajo, da so k sodelovanju pritegnili pluralno paleto strokovnjakov in sopotnikov, ki bodo osvetlili Tomšičevo zapuščino.

Socialni teden 2016 se torej začenja 22. septembra ob 19. uri v Galeriji Družina v Ljubljani z razpravo Slovenija 2041, na kateri sodelujejo: Urška Makovec, s. Marjeta Pija Cevc, Dejan Valentinčič, dr. Luka Vidmar, dr. Žiga Turk in dr. Aleš Maver.

Več na posnetku novinarske konference Socialnega tedna.