So našli pravega konservativca?

V ZDA se je s strankarskimi zborovanji v mali zvezni državi Iowa začela sezona primarnih volitev za veliki jesenski obračun med Barackom Obamo in njegovim za zdaj še neznanim republikanskim tekmecem. Čeprav Iowa nima posebne teže po številu delegatov na volilni konvenciji, je kot prva postaja simbolno pomembna in je že odplavila edino žensko kandidatko.

Išče se konservativec

Ker ima Barack Obama, ki med svojimi demokrati nima resne konkurence, precej možnosti za vnovično izvolitev, se niti predsedniškega fotelja željnih republikancev letos ne tare. Sploh ne takih, ki bi bili ne vem kako prepoznavne figure. Ob nekajkratnem kandidatu, veteranu Ronu Paulu, sta bila pred odločanjem v Iowi največ pozornosti deležna neuspešni kandidat za nominacijo iz leta 2008 Mitt Romney in tako rekoč iz naftalina potegnjeni nekdanji najljubši sovražnik Billa Clintona Newt Gingrich. Precejšen kos pogače sta si sprva obetala še teksaški guverner Rick Perry in kongresnica Michele Bachmann, domnevna ikona konservativnih čajankarjev. Vendar je Perry precej potonil, Bachmanova pa je po prvem resnem preizkusu, kot rečeno, že vrgla puško v koruzo.

Romney se je tako zdel najbolj logična izbira. Ampak kot nekdanji sorazmerno liberalni guverner liberalnega Massachussetsa ni bil najbolj všeč republikanski bazi. Če drugega ne, mu slednja ni najbolj verjela, da se je iz zagovornika zdravstvene reforme sprevrgel v njenega nasprotnika. Hkrati je vse preveč podoben kandidatu iz učbenika: kot guverner in multimilijonar je sin guvernerja in multimilionarja. To sicer bistveno lajša njegovo pot do bogatih donatorjev, ki so v vsaki kampanji ključnega pomena, toda po drugi strani ne trka najbolj na vrata src preprostih volivcev in republikancev. Zadnji so si na moč želeli pravovernejšo konservativno alternativo preliberalnemu in predolgočasnemu Romneyju.

Kandidat srca proti kandidatu razuma?

Na ta način je od politično mrtvih najprej vstal južnjaški gromovnik Gingrich. Volitve v Iowi pa so nepričakovano povsem v ospredje porinile še enega pravzaprav bivšega politika. Z Romneyjem si je tam prvo mesto razdelil nekdanji senator Rick Santorum, ki je bil doslej najbolj znan po tem, da je kot lastnik senatnega sedeža volitve proti demokratskemu tekmecu izgubil z rekordno razliko. Tedaj, v letu samih republikanskih porazov 2006, mu konservativna baza ni odpustila podpore republikanskemu sosenatorju in poznejšemu prebežniku k demokratom, Arlenu Specterju.

Zdaj je Santorum nazaj. Kot neomajen socialni in fiskalni konservativec, a hkrati vnuk rudarja in sin italijanskega priseljenca je vsekakor bolj po meri običajnih republikancev. Seveda njegov uspeh v Iowi nikakor še ne pomeni, da je Romneyjeva nominacija ogrožena, toda tudi Obama je prav v Iowi začel svoj zmagoviti pohod in ga ni spravil na kolena niti poraz v New Hampshireu, kjer bodo republikanci volili čez teden dni in kjer je nekdanji guverner veliki favorit. Ob finančni moči bo imel seveda besedo premislek, ali res tvegati nov poraz s kandidatom, ki ne more prodreti v sredino, ali staviti na morda nekoliko manj pravovernega, a za široko občinstvo sprejemljivejšega Romneyja. Trenutna volilna geografija elektorskega sistema že tako ni naklonjena republikancem, ki so drugače kot Clinton 1992 in 1996 in Obama 2008 svoji zmagi izvojevali mukoma.

Foto: Wikipedia