Smrt fašizmu, svoboda narodu, je tigrovski, ne komunistični pozdrav

TIGR nima primere ne v Sloveniji ne v Evropi.

Proslava 27. aprila 2021 je bila dostojna počastitev spomina na TIGR. Bila je kvalitetna in pluralna, kakršen je vedno bil tudi TIGR. TIGR-a se ne spodobi spominjati z enoumnim in pristranskim pogledom na svet. Osemdeset let po dogodku in trideset let po osamosvojitvi z veseljem pričakujemo nov državni praznik, ki si ga TIGR zasluži. Izključevanje je ostanek nostalgije po časih enoumja, ki jih moramo preseči.

Izjava Društva Slovenski TIGR 13. maj na odziv TIGR-a Primorske in ZZB NOV na državno proslavo, ki je bila 27. aprila 2021 na Mali gori pri Ribnici.

Pozivamo TIGR Primorske, da se pridruži prizadevanjem, da bo praznovanje TIGR-a dostojen izraz njegovega izvorno domoljubnega in neizključujočega pluralnega značaja. Kajti TIGR ne izključuje, TIGR združuje.

Smrt fašizmu, svoboda narodu, je tigrovski, ne komunistični pozdrav

Obenem pozivamo ZZBNOV, naj naredi gesto sprave in pričakujemo opravičilo spričo izdajstva njihovega pripadnika, storjenega tigrovcem v noči z 12. na 13. maj 1941.

Nedavna državna proslava v počastitev TIGR-a je bila v razdobju 80 let prva po letu 2005. Upamo, da bo odslej vsako leto na dan 13. maja in spomina na tigrovce ne bo treba zavijati v splošno in potvorjeno embalažo upora, s katerim nima nič.

TIGR nima primere ne v Sloveniji ne v Evropi. Njegov sijaj je zgled tudi za današnjo Evropo kot primer izvornega antifašizma. SFSN – Smrt fašizmu, svoboda narodu, je tigrovski, ne komunistični pozdrav.