Slovenijo sta obiskala karizmatika Peter Herbeck in Donald Turbitt

Nagovor Donalda Turbitta možem v župnijski dvorani na Vrhniki, ob njem prevajalec

Epidemija covida-19 je podpredsedniku ameriške katoliške misijonske organizacije Renewal Ministries Petru Herbecku in njenemu članu Donaldu Turbittu preprečila, da bi Slovenijo obiskala že lani. Ni jima pa, da tega ne bi naredila sredi letošnjega vročega poletja. Ravno pravi čas, ko človek še posebej v vročih in soparnih dneh začuti potrebo ne le po vodi, da si umije in ohladi prepoteno telo, marveč tudi po živi vodi, da si okrepi srce in dušo, se prenovi v Svetem Duhu. Renewal Ministries si prizadeva ravno za slednje: poživiti prenovo in evangelizacijo v Katoliški cerkvi z močjo Svetega Duha. To dela že več kot trideset let v ZDA, Kanadi, Afriki in Evropi.

Predstavitev obeh ameriških gostov

Donald Turbitt (desni) in Peter Herbeck v pomenku pred nagovorom

Peter Herbeck je prvič obiskal Slovenijo leta 2001, ko je Katoliška karizmatična prenova pri nas 20. maja pripravila seminar za evangelizacijo V ognju Duha v dvorani na Kodeljevem. Nabito polno dvorano obiskovalcev so poleg njega navdušili ameriški karizmatiki Ralph Martin, s. Ann Shields in p. Michael Scanlan. To je bilo poleg prvega seminarja za evangelizacijo od 6. do 9. septembra 1996 pod naslovom Pridi, Gospod Jezus pod vodstvom p. Emiliena Tardifa na stadionu za Bežigradom izjemno doživetje za vse udeležence.

Herbeckove misli smo pozneje Slovenci lahko prebirali v prevedeni brošuri Kaj pravi Duh in v knjigi V moči Svetega Duha. Z ženo Debbie imata štiri otroke in deset vnukov, živijo v Ann Arborju v ameriški zvezni državi Michigan. Peter je sovoditelj tedenske televizijske oddaje The Choises We Face, vodi tudi dnevno radijsko oddajo Ogenj na zemlji. Je pogost in priljubljen govornik na konferencah. Da je takšen – priljubljen – smo lahko videli tudi ob njegovem tokratnem gostovanju v Sloveniji.
Donald Turbitt prihaja v Slovenijo že 20 let. Pričuje o številnih čudežih v svojem življenju in življenju ljudi, za katere je molil. Novi evangelizaciji se posveča predvsem tako, da vodi molitvena srečanja, seminarje in duhovne vaje doma in v številnih državah po svetu. Je ustanovitelj mednarodnega združenja Možje sv. Jožefa. Ko govori njim – slovenskim je posebej 7. julija v župnijski dvorani na Vrhniki –, poudarja rast v duhovnosti, vlogo mož in očetov v družini in v Cerkvi. Tokrat je bil zaradi že svoje častitljive starosti in naporov dolgih evangelizacijskih potovanj zadnjič v Sloveniji v okviru organizacije Renewal Ministries.
Ameriška evangelizatorja je v Slovenijo povabilo Društvo Prenova v Duhu s predsednikom Janezom Cerkovnikom, ki ju je tudi vseskozi spremljal.

Srečanja in govori obeh karizmatikov v Sloveniji

Oznanjevanje v Sloveniji sta tokrat začela 6. julija v župnijski cerkvi v Starem trgu pri Ložu, nadaljevala 7. julija v župnijski cerkvi na Vrhniki in 8. julija v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani. Ker je Donald Turbitt nenadoma zbolel, je 9. julija zbranim v Baragovi dvorani v Novem mestu, 10. julija pa v cerkvi sv. Rešnjega telesa v Mariboru Peter Herbeck sam govoril prek aplikacije Zoom. Predvideno gostovanje 11. julija v cerkvi sv. Ane v Kopru pa je odpadlo.
Peter Herbeck je 9. julija v Ljubljani tudi govoril duhovnikom v dvorani M-hotela, kjer sta z Donaldom Turbittom stanovala med obiskom v Sloveniji.
V slovenski prestolnici sta se 8. julija srečala in pogovarjala z ljubljanskim nadškofom mons. Stanislavom Zoretom in pomožnim škofom dr. Antonom Jamnikom, v Novem mestu pa je Peter Herbeck obiskal predsednika Slovenske škofovske konference dr. Andreja Sajeta, sicer novomeškega škofa.
Kratko sta si ogledala tudi nekatere lepe kotičke Slovenije, bila navdušena nad njimi in to tudi povedala obiskovalcem srečanj.

Kako se okrepiti s Svetim Duhom?

Slavljenje Boga, kot se izvaja v molitvenih skupinah in na srečanjih Katoliške karizmatične prenove.

Glavni poudarek oz. namen njunih srečanj, govorov in nagovorov pri nas je bilo vodilo: Okrepljeni s Svetim Duhom. To sta, kot je pri evangelizatorjih (karizmatikih) običajno, na vsakem od srečanj oz. govorov Slovencem povedala in svetovala malce drugače. Prepustila sta se Svetemu Duhu, da je govoril po njima.

Turbittov nasvet Možem sv. Jožefa

Možem sv. Jožefa je Donald Turbitt odločno svetoval, da se nikdar ne smejo v svojih prizadevanjih vdati, ostati na pol poti, izgubiti upanje, marveč naj vztrajajo do konca. Še posebej v preizkušnjah. Pripravljeni morajo biti z Jezusom nositi križ. Brez tega v življenju ne gre. »Nikdar ne odnehajte!« jih je pozval Donald, ko jim je na Vrhniki govoril, kako biti Jezusov učenec danes. »Jezusov učenec je pripravljen na nasprotovanje, odpor, nagajanje; na to, da vse, kar je vredno, nekaj stane. Z Jezusom hodi po njegovih stopinjah do konca. Nobeden, ki obupa, se umakne, prekine hojo z Jezusom, ni srečen,« je zatrdil Donald.
Možem in očetom je svetoval: »Preden se za kaj odločite, naredite dober načrt. Bolje je, da delamo dobro eno ali dve stvari, ne pa veliko različnih, vendar površno. Jezusov učenec je namreč discipliniran.«

Donald Turbitt pričuje v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani.

Člane skupin duhovnega gibanja Možje sv. Jožefa je pozval, naj sodelujejo z duhovniki, so z njimi v prijateljskih stikih, jim pomagajo, ko jih prosijo, in so tudi sami pripravljeni kaj narediti. »Cerkev in duhovniki potrebujejo trdne in zgledne može,« jih je opozoril. Priporočil jim je: »Molite za svojo svetost, redno berite in premišljujte Sveto pismo in odpirajte se Svetemu Duhu.« Povabil jih je tudi k rednemu obisku maše in molitvi rožnega venca. Sam je vsakodnevnemu obisku maše in molitvi rožnega venca zvest že 52 let. Da bi to zmogli tudi slovenski očetje in možje, so skupaj molili; pa tudi za druge namene.
Prvi korak je marsikdo od navzočih očetov in mož naredil že s tem, da je bil po tem srečanju pri večerni maši v bližnji župnijski cerkvi sv. Pavla.

Čas Duha in čas pričevanja

Peter Herbeck je po maši in slavljenju pred izpostavljenim Najsvetejšim najprej govoril o tem, kaj nam Sveti Duh govori v Cerkvi, nato, kako mi na to odgovarjamo; sledila je molitev nad posamezniki. Tak red srečanj je bil tudi drugje po Sloveniji. Srečanja so s petjem spremljale slavilne skupine.

Peter Herbeck govori v župnijski cerkvi sv. Pavla na Vrhniki.

Herbeck je poudaril: »Trenutni čas je čas Duha in čas pričevanja.« Čas duhovnega boja. Tudi boja znotraj Cerkve. »Teorija spola je satanska,« je opozoril. Še posebej je poudaril, da se bo »zadnja bitka med Kristusom in satanom bila v družini«, kar doživljamo tudi v Sloveniji ob prizadevanjih za uzakonitev istospolnih porok in pravice takih parov do posvojitve otroka. To je v popolnem nasprotju že z naravnimi zakoni, kaj šele z Božjimi. Nič čudnega, da »hudič tako močno napada družino, ikono, podobo Boga«.
Da bomo premagali to hudičevo skušnjavo in delovanje, njegove napade na družino, je potrebno »prerojenje v Svetem Duhu, okrepitev z njim«. Zavedati se moramo, si priklicati v spomin »čudovite stvari, ki jih je Bog naredil v našem (mojem) življenju«. Bog bo izpolnil svoje obljube, mi pa tudi moramo svoje. Potem bo v nas veliko veselje. »Veselite se v Gospodu,« je zbrane povabil Herbeck. »Ne bojte se! Vaše srce naj se ne vznemirja! Bodite ljudje upanja! Sveti Duh vam bo dal moči, da boste premagali skrbi in težave! Smo v času preizkušenj. Vsakdo se mora sam odločiti, kako jih bo prestal. Svetniki se porajajo v težkih preizkušnjah.«
Da bi bili bolj sveti in močni s pomočjo Svetega Duha, so udeleženci srečanj na Vrhniki in drugje po Sloveniji zelo zbrano pristopali k molitvi nad posamezniki, po njej pa slavili Boga.

Osebni izpovedi ameriških gostov

Kakšna dela je Bog naredil v njunem življenju, kako ga je spremenil, sta Peter Herbeck in Donald Turbitt povedala tudi v govorih v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani. Peter je še posebej pričeval, da se je njegov oče nazadnje popolnoma odpovedal pitju alkohola. Donaldu je dal moč, da je – nekdanji gasilec – pogumno stopil pred škofe, duhovnike in tisoče ljudi ter pričeval, kako je Jezus spremenil njegovo življenje, mu dal moč, da je stopil iz sebe, vanj pa Jezus in spregovoril prek njega.
Kako močno je oba prežela moč Duha ter kaj sta vse naredila in kaj lahko naredita v njegovi moči, smo se navzoči samo čudili, obenem pa videli, da je to mogoče, če dovolj trdno verujemo v Boga, se prepustimo navdihu Svetega Duha in tudi Božjo Mater pokličemo na pomoč. V Herbeckovi družini se je to zgodilo po dolgi in vztrajni molitvi Petrove matere. Njen mož je prenehal piti, potem ko je celo svetovalec v zavodu za zdravljenje alkoholikov obupal nad njim. Zato so bile še toliko bolj prepričljive besede, ki smo jih ponavljali za njim: »Jaz sem odrešen! Jaz sem ljubljen! Jaz sem izbran in posvečen po Duhu! Sam Jezus je to naredil v meni. To sem tudi dolžan oznanjati drugim.« Hudiču pa zapovedati: »Utihni!«

»Popolno spreobrnjenje pride po poti skozi puščavo«

Zavedati pa se moramo, da brez preizkušenj ne bo šlo. Celo Izraelce je Bog preizkušal 40 let, preden so ugledali Obljubljeno deželo. »Popolno spreobrnjenje pride po poti skozi puščavo,« je z izkušnjo osemdeset let starega moža, očeta in dedka povedal Donald Turbitt. Ko bomo dosegli njen zadnji rob, se ne bomo več bali pred ljudmi pričevati za Jezusa. Tako kot se nista ženski, ki sta mi najprej rekli, da ne bosta tega naredili pred kamero, nato pa sta sami prišli do mene in privolili v pogovor za TV Exodus. Imeli sta res kaj povedati o tem, kako se je njuno življenje spremenilo, ko je Jezus stopil vanj, oni dve pa sta v to privolili. Kot v stotinah, tisočih, ki so se udeležili srečanj z ameriškima pričevalcema. Prav vsakdo bi lahko povedal svojo zgodbo. Člani Katoliške karizmatične prenove in drugi, ki so se jim pridružili.

Povsod so nagovore in pričevanja obogatile slavilne skupine.

Veliko in težko delo so pri posredovanju tega, kako je Jezus spremenil njihovo življenje in kaj iz te izkušnje želijo in hočejo povedati drugim, opravili prevajalci. Pa tudi slavilne skupine, ki so z vsem žarom in vso močjo v pesmih izpovedovale: Jezus živi! Jaz pričujem za to. Dajte še vi!

Slovenija, naprej v moči Svetega Duha!

Nazadnje lahko rečemo le eno: Jezus, hvala ti, da si spet v Slovenijo pripeljal velika ameriška pričevalca. Hvala organizatorjem njunega obiska. Nas, mene, pa čaka dolžnost: najprej sami (sam) pri sebi verjeti to, kar sta povedala Peter Herbeck in Donald Turbitt, poglobiti vero v Jezusa Kristusa, se prepustiti vodenju Svetega Duha in delovati v njegovi moči in po njegovem navdihu. Potem bomo oteli Slovenijo in Slovence iz satanovih šap.

Vse fotografije so delo Jožefa Pavliča.