Slovenija bo dobila prvo pravo omrežje LTE

Avtor: Srdjan Cvjetović. Vir: Siol. Predvidoma v začetku leta bo Telekom Slovenije komercialno zagnal omrežje LTE, ki bo pokrivalo vsa večja slovenska mesta.

Televizija in večpredstavnost, nove storitve in vsebine – vse to povečuje količine mobilnih podatkovnih prenosov in zahteve po zmogljivosti in hitrosti, zato je nadgradnja mobilnega omrežja s tehnologijo LTE (Long Term Evolution) razumljiv razvojni korak za Telekom Slovenije, je ob predstavitvi pomembne nadgradnje povedal predsednik uprave Telekoma Slovenije Rudolf Skobe. V zadnjih dveh letih se je količina podatkov, prenesenih v Mobitelovem mobilnem omrežju, potrojila, je potrdil podpredsednik uprave Telekoma Slovenije Zoran Vehovar, ki je med drugim zadolžen tudi za omrežje.

“Komercialni zagon ne bo kozmetičen”

V Telekomu Slovenije so, kot je spomnil Skobe, prve preizkuse z LTE-jem opravili že predlani, zdaj pa gredo v izgradnjo omrežja, ki ga bodo komercialno predstavili predvidoma v začetku naslednjega leta. “To ne bo kozmetični zagon, temveč bo ob komercialnem zagonu Mobitelov LTE pokrival vsa večja slovenska mesta, preostala naseljena območja bodo še vedno pokrita z omrežjem 3G (UMTS in HSPA), podeželska območja pa s signalom 2G (GSM in EDGE),” je napovedal Vehovar. Kot je napovedal, bo v petletnem razvojnem ciklu, katerega vrednost ocenjujejo na 51 milijonov evrov, postopoma širili območja pokritosti tako LTE-ja kot tudi 3G-ja: “Nadgrajevanje omrežja je kontinuiran proces, a bomo morda čez pet let že tako daleč, da omrežij 2G morda niti ne bomo več potrebovali.

Ne le omrežje, temveč tudi naročniški paketi in aparati

Ob komercialnem zagonu si v Telekomu Slovenije želijo ponuditi ne le omrežje, temveč tudi ponudbo naročniških paketov in mobilnih naprav. “Telekom Slovenije se je za nadgradnjo odločil v pravem trenutku,” je pristavil direktor korporacije Ericsson za zahodno in osrednjo Evropo Anders Runevad. Na mednarodnem razpisu, na katerega je Telekom Slovenije povabil vse pomembne dobavitelje telekomunikacijske infrastrukture, je bil izbran prav Ericsson, ker, kot je povedal Skobe, ” se je Ericsson najbolj približal naši viziji razvoja, tehnologije in storitev”.

Dobavitelj infrastrukture bo Ericsson

Tehnologija LTE prinaša veliko večje kapacitete in hitrosti prenosa podatkov v mobilnih omrežjih, zato je kos strmo naraščajočim uporabniškim zahtevam. “Za operaterje je LTE zanimiv tudi zato, ker omogoča bistveno nižje operativne stroške na enoto prenesenih podatkov, kar je ob vedno večjih količinah podatkovnega prenosa pomembno tako za operaterja kot za uporabnike.” Tehnologija LTE je skoraj popolnoma blizu četrti generaciji mobilne telefonije, zato ji rečejo tudi 3.9G. V prvi fazi omogoča le prenos podatkov, govorna komunikacija pa se na ustreznih mobilnih terminalih prestavi v omrežje 3G. V naslednji razvojni fazi pa bodo s tehnologijo VoLTE (Voice over LTE) omogočili tudi govorne komunikacije v omrežju LTE. “Pri nabavljanju opreme skrbimo, da je pripravljena tudi za nove storitve in tehnologije,” je povedal Vehovar.

Do konca leta 70 Mobitelovih baznih postaj z LTE-jem

Do konca leta bodo v nadgradnjo omrežja v Telekomu Slovenije namenili 2,5 milijona evrov in bodo za novo tehnologijo usposobili predvidoma 70 baznih postaj. Koliko bo baznih postaj z LTE-jem ob zagonu in kdaj točno bo ta zagon, pa predvsem zaradi konkurenčnosti okolja v tem trenutku še ne morejo povedati. Kot je ob tem še povedal Vehovar, mobilni operaterji v povprečju za naložbe namenijo okrog 16 odstotkov prihodkov, od tega gre največji del, okoli 70 odstotkov, v tehnologijo.