slomedia.it: 50. študijski dnevi Draga 2015 v besedi in sliki

Društvo slovenskih izobražencev bo 15. septembra predsednik Borut Pahor v Ljubljani nagradil z visokim priznanjem Republike Slovenije

Društvo slovenskih izobražencev je jubilejne 50. študijske dnevi Draga 2015 začelo v parku Finžgarjevega doma na Opčinah v petek, 28.8.2015 z okroglo mizo, na kateri so udeleženci odgovarjali na vprašanje Zakaj Draga? Z moderatorjem Tomažem Simčičem so nastopili pravnica in sedanja predsednica Slovenske kulturne akcije v Argentini Katica Cukljati, pisatelj, prevajalec in diplomat Andrej Capuder, filozof Tine Hribar in predsednik DSI Sergij Pahor.

Iz vseh posegov je izšlo prepričanje, da je Draga bila doslej uspešna in je še potrebna zaradi dialoga, ki ga je znala in ga še zna graditi in gojiti. Kultura dialoga med Slovenci je potrebna, prav kakor dialog z novimi generacijami je prepričana Katica Cukljati. Tine Hribar meni, da je bila Draga vse do danes uspešna, ker se je držala načela »Kdor ni proti nam, je z nami«. Andrej Capuder je najprej s pesimistično noto ugotovil, da smo Slovenci zapadli v kulturo prerekanja, ki sploh ni konstruktivna, tudi v odnosu do evropskih sosedov ne. Draga pa je še spodbudna za nastanek novega idealizma in je zato nenadomestljiva.

Sergij Pahor je poudaril, kako svobodni so bili mikrofoni Drage in njenih organizatorjev, ki so si študijske dni zamislili kot vsem odprto tribuno za svobodno izražanje mnenj, za razmišljanje o identiteti in slovenstvu, veri in demokraciji in kot priložnost za mnoge osebnosti, utesnjene od totalitarnega komunističnega režima, za neovirano razpredanje svojih misli in prepričanj. Tako je Draga postala kraj srečanja in svobodne izmenjave misli in mnenj za tri Slovenije: matično, zamejsko in zdomsko v okviru temeljnih vrednot – slovenstva, demokracije in krščanstva.
Med številnimi gosti so bili na odprtju Drage generalna konzulka Republike Slovenije Ingrid Sergaš, predstavnik Urada za Slovence Rudi Merljak, nekdanja slovenska konzulka v Trstu Jadranka Šturm Kocjan, poslanka Tamara Blažina, podpredsednik deželnega sveta Furlanije – Julijske krajine Igor Gabrovec, tržaški občinski odbornik Edi Kraus in repentabrski župan Marko Pisani.

V soboto popoldne je bila v okviru Študijskih dni na vrsti predstavitev knjige Igorja Omerze Karla. Udba o Dragi. Knjiga je izšla pri založbi Mladika. Delo sta predstavila avtor in urednik založbe Marij Maver. Delo obravnava prvih 25 let Drage, ki je bila v udbovskih dosjejih preimenovana v Karlo. Udba jo je zvesto in pozorno spremljala, kakor dokazuje avtor, ki je podatke zbral iz Udbinih in drugih režimskih dokumentov in iz dokumentacije organizatorjev Drage. Po avtorjevih besedah bi bilo podatkov še več in bi bila knjiga še zajetnejša (sedanja ima 740 strani), če mnogi »varuhi« prejšnjega režima ne bi ogromno dokumentacije uničili ob demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije.

Udba je npr. dobivala včasih v roke kopije predavanj, še preden so bila podana v Dragi. Na mnoge povabljene predavatelje je pritiskala že doma in jih odvračala od udeležbe (zato po letu 1975 organizatorji niso več vnaprej objavljali imen predavateljev); v stanovanja vidnih osebnosti (npr. Rebule, Pahorja, Franca Jeze) so nastavili mikrofone, nenehno so spremljali organizacijsko trojico (Sergij Pahor, Marij Maver in Saša Martelanc), pri tem početju pa so jim pomagali številni sodelavci, nekateri kar »in loco« (med njimi novinar Bogo Samsa in openski gozdarski inženir Hilarij Sosič). Mnenje Igorja Omerze je, da so ideje Drage kljub vsemu prodirale v Slovenijo in pomenile pomemben prispevek k njeni demokratizaciji.

Sobota 29.8. je bila posvečena Dragi mladih. Naslov Petdeset delcev še ni celota poudarja čar nepopolnosti, ki človeka spodbuja, da gre naprej. Ta »mozaik besed in barv« so si mladi zamislili kot multimedijski prikaz vrednot, ki jih zagovarja Draga, skozi vezno besedo (Sanja Vogrič) in s prepletanjem raznih razmišljanj (Jadranke Cergol, Jerneja Ščeka, Primoža Šturmana in Andreja Černica) ter likovnih stvaritev (Roberte Busechian, Martine Furlan, Mateje Jazbec, Jakoba Jugoviča in Sanje Mikac), ki so bile razobešene v stranskem krilu šotora. V tak okvir so bili vtkani videoposnetki mladih pripadnikov nekaterih evropskih manjšinskih skupnosti (predsednik organizacije YEN, koroški Slovenci, Slovenci s Hrvaške, Nemci iz Slovaške, gradiščanski Hrvati, lužiški Srbi in krimski Tatari), ki so poslali svoje pozdrave in voščila Dragi mladih.

Sobotni večer je zaključil koncert beneške skupine BK Evolution.

Ob zaključku Drage je v nedeljo ljubljanski nadškof Stanislav Zore daroval ob 8.30 sv. mašo ob somaševanju štirih duhovnikov. Obiskovalci so prisluhnili njegovi prodorni in umirjeni pridigi, ki jo je zvečer preko radia Ognjišče prenašal tudi radio Vatikan.

Sledilo je predavanje psihologinje Alenke Rebula, ki je svoje razmišljanje o medsebojnih odnosih moškega in ženske strnila pod naslov Moč dvojine: preobrazba moškega in ženske za narodno rodovitnost. Pri tem se je naslonila na tri iztočnice: vitalnost, potrebo srečanja med moškim in žensko in potrebo po kulturi miru med moškim in žensko. Tako lahko razhajanje in nerazumevanje med spoloma presežemo z novimi potmi in z zavestnim medsebojnim odkrivanjem. Dialog je možen, če smo dovolj velikodušni, če znamo odpuščati in smo sposobni poravnave. Poudarjena je bila sposobnost preobrazbe v plemenitejše oblike ljubezni kot stvarne podlage za obnovo naše narodne skupnosti.
V popoldanskih urah je dr. Marija Pirjevec zelo nazorno in razumljivo predstavila dopolnjeni Rebulov zbornik 2, v katerem je sama uredila predavanja s Simpozija o Alojzu Rebuli (1924) ob njegovi devetdesetletnici. Simpozij je lani priredilo Slavistično društvo Trst-Gorica-Videm na Opčinah pri Trstu, zbornik sta izdala založba Mladika in Slavistično društvo.

Nedeljski popoldan se je nadaljeval s podelitvijo 4. Peterlinove nagrade, ki jo je prejela Slovenska kulturna akcija iz Argentine ob svoji 60-letnici. Svetovalec slovenskega predsednika Boruta Pahorja dr. Boštjan Žekš in Peterlinova hčerka Anka sta jo, skupaj z grafiko Edija Žerjala, izročila sedanji predsednici SKA Katici Cukljati.
Na zelo dobro obiskanem zadnjem predavanju letošnje Drage je nastopil teolog in filozof dr. Edvard Kovač: Že danes je jutri ali slovenska prihodnost.

Več lahko preberete na slomedia.it.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.