siol.net: Ali Slovenci zaradi afere Patria živimo slabše?

Sodstvo, politiko in medije je od leta 2008 zaposlovala zadeva Patria, ki je po odločitvi višjega sodišča zdaj pravnomočno zastarala, obtoženci so nedolžni.

Kako je primer vplival na državo? Kaj pove o našem sodstvu? Kaj je Slovenija v tem času zamudila? Se posledice čutijo tudi v gospodarstvu in naših žepih?

Jurij Toplak, ustavni pravnik

“Govori se, da v primeru Patria ni sodnega epiloga. Seveda je! Država ima določeno obdobje, v katerem lahko posameznika preganja in dokaže, da je kriv. Če tega ne dokaže, je človek nedolžen. Če država v obdobju, ki ga ima na voljo, ne ugotovi, da je nekdo kriv, je povsem nedolžen. Ni prav, da govorimo, da je to ostalo nekje vmes ali da ni jasno, ali je kriv ali ne. Če vas tožim zaradi nekega dejanja in mi tega niti prvi, niti drugi dan, niti po desetih letih ne uspe dokazati, se ugotovi, da tega niste naredili.

Druga težava so nejasni slovenski predpisi, saj niti država sama ne ve, kdaj kaj zastara. In tu ne gre le za Janšo. Enako se dogaja tudi v primeru Zmaga Jelinčiča – tožilec in sodišče nista enotna, ali je zadeva zastarala ali ne.

To izhaja tudi iz tega, da nekateri verjamejo, da bi nižji sodniki morali spoštovati odločitve sodišč nad njimi (vrhovno, ustavno, evropsko), drugi pa verjamejo, da je sodnik samostojen in da lahko odločitev višjih sodišč ne upošteva. S tem so mogoče različne razlage in sodne prakse. V ustavi piše, da mora sodnik odločati po zakonu in ustavi, torej bi morali vsi sodniki soditi enako, a to bo še trajalo. Tisti, ki so sodili že pred 30 leti, tega niso navajeni in se zelo zanašajo na to, da so samostojni.”

Blaž Vodopivec, psiholog in finančni analitik

“Taki postopki nas kot državo uvrščajo nekam bolj v srednjo Azijo kot med civilizirane države. To je eden od dejavnikov, ki vpliva na to, da je pri nas bistveno slabši dostop do kapitala kot pri drugih primerljivih državah. Zahtevajo se višji donosi na nepremičnine, na investicije v prestrukturiranje, večji diskonti za terjatve, ki jih prodaja DUTB.

Nisem prepričan, da to neposredno vpliva na tuje vlagatelje, je pa gotovo, da taki procesi niso lepo spričevalo o demokraciji in stabilnosti države. Ta zadeva za tujce ni bila ključna, ključne so bile posledice za našo državo – levica je zaradi tega procesa dobila še dvoje volitve.”

Anže Burger, ekonomist

“Afera Patria je povzročila politične spremembe in verjetno bi bile dodatno sprejete kakšne reforme, ki z drugimi vladami niso bile. Glavne so:

– uravnoteženje fiskalnega sistema,

– zdravstvena in pokojninska reforma,

– reforma trga dela,

– deregulacija poklicev in

– zmanjšanje davčne obremenjenosti dela.

To so zadeve, ki so bile nekako odložene v tem obdobju.”

Zbrala Urška Makovec in Aleksander Kolednik. Več lahko preberete na siol.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.