Sezona zlivanja gnojnice

gnojevkaIzjava Viktorja Žaklja na prireditvi ob 415. obletnici požiga protestantskih knjig je dokaz, da je sezona zlivanja gnojnice v polnem teku.

Slovenija ima talent

Preteklo soboto so »performerji« pred hišo bivšega predsednika v Murglah pokazali svoje zanje v izlivanju gnojnice. O tem smo na Časniku že pisali. S svojim performansom so postavili visoke standarde in marsikdo je menil, da dolgo ne bo junaka, ki bi jim uspel konkurirati. A smo narod talentov in hitro se je ojunačil Viktor Žakelj in dokazal, da zna, zmore in da jim je povsem konkurenčen.

V torek je pred ljubljanskim magistratom potekala prireditev, s katero se je obeležila 415. obletnica požiga protestantskih knjig v Ljubljani. Med govorci na prireditvi je bil tudi Viktor Žakelj, predsednik Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar. V svojem govoru se je dotaknil sobotnega sežiga knjige Milan Kučan, prvi predsednik, in dodal, da se s tem vračamo v čas protireformacije. Nato pa je sledil »presežek«, saj je izjavil, da bi bilo bolj preudarno, da bi se tisti, ki jih knjiga moti, obrnili na ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta, da bi knjigo uvrstil med prepovedano literaturo, ali pa bi se lahko obrnili na ustavno sodišče, saj da bi kateri od ustavnih sodnikov ugotovil protiustavnost izdaje, tiska in distribucije te knjige ter bi jo umaknili iz prodaje.

Osvežitev zgodovine

Če sodite med tiste, ki vam ni jasno, kaj ima ustavno sodišče s sobotnim zažigom in Tomažem Hrenom, se pomirite, ker to očitno ve Viktor Žakelj. In kaj ima z vsem skupaj Stane Zore? Viktor Žakelj že ve. No, naj pa mu vseeno samo malo osvežimo spomin. Tomaž Hren je bil res ljubljanski škof in tako pred štiristo leti Zoretov predhodnik, a naloge uničenja protestantskih knjig ni izvedel kot ljubljanski škof. Nadvojvoda Ferdinand je Hrena imenoval za vodjo reformacijske komisije na Kranjskem, ki je bila civilni oblastni organ, in ta je potem po zahtevi deželnega kneza, se pravi po službeni dolžnosti, uničevala protestantske knjige. Dejanje je potrebno postaviti v prostor in čas izpred štirih stoletij in res ne vem, kaj ima s tem opraviti nadškof Zore? Bi se pa Viktor lahko spomnil, da je bil sam v predsedstvu neke organizacije (SZDL), ki je imela civilni oblastni organ imenovan ideološka komisija, katere pomembna naloga je bila prav cenzura in sestavljanje seznamov prepovedanih knjig. Da pa bo zgodovinska ironija še večja, je bil zadnji predsednik te komisija prav človek, ki ga ob tej priložnosti tu zaradi spodobnosti ne bomo imenovali.

Različni odzivi

Profesorji na oddelku za zgodovino so glede zažiga knjige o Milanu Kučanu podali dostojno in kulturno izjavo, ki ji da še posebno težo dejstvo, da so med podpisniki osebe različnih svetovnonazorskih in političnih opredelitev, a so ob tako temeljnih vprašanjih zmožni stopiti skupaj. Viktor Žakelj je ubral drugačno pot in s svojimi nedostojnimi izjavami dokazal enak kulturni nivo kot sobotni zažigalci. Za blatenje drugače mislečih je izrabil kulturno prireditev, in to ob navzočnosti šolarjev, ki so na prireditvi nastopili, in s takimi nizkotnimi izjavami hkrati izrabil ter oskrunil ime Primoža Trubarja.

Sezona zlivanja gnojnice je torej v polnem teku, in ker smo dežela talentov, se ni bati, da se bo kaj kmalu zopet našel junak, ki bo pokazal, da zna in zmore, Viktor je to že dokazal.