Seksizem na Pedagoški fakulteti?

Seksizem na Pedagoški fakultetiV svoj e-predal sem dobil e-pošto dekana Pedagoške fakultete Janeza Kreka. Takole pravi:

“Na letošnjih informativnih dneh, ki jih je Pedagoška fakulteta organizirala v prvi polovici februarja za bodoče študentke in študente, so imeli/e zelo aktivno vlogo tudi študenti/ke različnih študijskih programov PeF. 

V času priprave gradiv za ta dogodek je skupina študentk/ov pripravila šaljiv plakat, ki so mu nekatere/i druge/i študentke/i nasprotovale/i z utemeljitvijo, da vsebuje seksistično sporočilo. Zato je bil umaknjen iz nabora teh plakatov in odstranjen iz družbenih omrežij. 

Skupina študentk, ki je plakatu nasprotovala, je pripravila tudi pisno utemeljitev svojega stališča, v katerih je pozvala tudi vodstvo fakultete, da razmisli o vlogi fakultete v polju in vprašanjih seksizma. Menim, da je problematika vredna nadaljnje razprave, zato vas vabim, da se jo udeležite v sredo, 11. 3. 2015, ob 16.00 uri, v sobi 026, na PeF. 

Na začetku bodo pripravljavke/ci plakatov podale/i informacije o načinu priprave plakatov, sledila bo argumentacija študentk, ki so plakat, ki je v priponki, razumele kot seksističen, sam bom podal odgovor ter pojasnil lasten pogled, nato pa bomo o problematiki odprli razpravo. 

Vljudno vabljeni/e in lep pozdrav, Janez Krek dekan”

Kaj je na tem umetniško ne preveč posrečenem in niti izpovedno ne preveč močnem plakatu tako seksističnega? Sam razumem, da želi povedati, da je na Pedagoški fakulteti veliko več deklet kot fantov. In da fante ne moti dejstvo, če so “blaženi med ženami”. Razumem ga tako, da je izbira deklet na Pedagoški fakulteti velika, da se dekleta zanimajo za fante in da se fantje zanimajo za dekleta. Kar se mi zdi prav.

Sam plakat razumem kot provokativno šalo ustvarjalcev, kot nedolžni marketing, ki prav gotovo ne bi imel velikega odziva brez intervencije s stranim študentk/študentov (še sam pretiravam v slogu dekana) in tudi vodstva fakultete.

Kar pa meni plakat spregovori o Pedagoški fakulteti, ki se resno ukvarja s tako nedolžno šalo je, da je fakulteta precej feministično naravnana, skrbi me za seksizem mladih bodočih profesoric. Mogoče pa česa ne razumem. Vsekakor povabljeni na razpravo danes v sredo, 11. 3. 2015, ob 16.00 uri, v sobi 026, na PeF. Še prej pa si poglejte na Wikipedijo kaj sploh je seksizem.