Sedemsto tisoč Zdravih Marij za tiste, ki jim je bilo s splavom vzeto življenje

Lani januarja se je zbrala skupina kristjanov, ki si prizadevajo za ohranitev vsakega spočetega življenja, in se poimenovala Koordinacija za Pohod za življenje. Eden od konkretnih predlogov na začetku dela te skupine je bil tudi predlog za to, da Slovenci zmolimo sedemsto tisoč Zdravih Marij na leto kot zadoščevanje za sedemsto tisoč pred rojstvom umorjenih otrok, kolikor jih je moralo umreti od 19. januarja 1952, ko je bil splav uzakonjen, pa do zdaj.

Nepričakovana nosečnost lahko povzroči stisko, vendar splav ni rešitev

Splav so pri nas uzakonili s pojasnilom, da se tako ne bodo izvajali mazaški splavi, ki so neredko zahtevali kar obe žrtvi: otroka in mater. Takrat je zakonodajalec morda želel vrata komaj opazno pripreti za najbolj brezupne primere, pa jih je že najmanjša sapa človeške nerazsodnosti odprla na stežaj, vihar brezčutnega egoizma pa vrgel s tečajev. Vemo, do kakšnih številk smo prišli s splavi do zdaj, kako splav postaja lahkoten nadomestek za pretehtano kontracepcijo.

Čeprav je večina nosečnosti povezana z veselim pričakovanjem, so tudi nosečnice, ki doživljajo stisko. Ampak če tehtamo na eni strani morebitne takšne ali drugačne nezdravstvene težave med devetmesečno nosečnostjo, na drugi strani pa odločitev o življenju nošenčka ali njegovem končanju, sem docela na strani življenja. Tehtam morda res trdih devet mesecev nosečnice na eni strani in na drugi celo človeško življenje. Če ga mati ob rojstvu ne vzljubi, ga lahko da v posvojitev. Eno vzeto življenje zlomi mnogo src.

S spočetjem novega edinstvenega človeka, čigar življenje je nedotakljivo, se nadaljuje rod

Vemo, da se ob stiku ženske in moške spolne celice po podedovanih genih, tudi več rodov nazaj, in njihovi kombinaciji kreira enkratno človeško življenje, ki se čez čas konča z naravno smrtjo ali z odvzemom življenja. Nobene stopničke ni vmes, razvoj je zvezen in gladek (matematični izraz). Biblija sporoča: „Še preden si bil v materinem telesu, sem te poznal!“ (Poudarjam pa, da sama ženska ali moška spolna celica ne more generirati spočetja; šele združitev jajčeca in semenčice je veliki pok.)

V Ustavi je zagotovljena pravica do načrtovanja družine in pravica do nedotakljivosti življenja. Ko načrtujemo število ljudi v določeni skupnosti, pa izberemo vse kaj drugega kot odvzem življenja.

Nosečim ženskam, ki so v stiski, je treba dati več podpore in upanja. Lep odziv bi bil, če bi nosečnicam izplačali devet nosečniških dodatkov – spodbud. In podpreti civilno družbo, ki se bori za življenje! Navsezadnje: saj novorojenčka ne prinese štorklja, ampak sta nosečnica in nošenček v najtesnejšem odnosu že devet mesecev pred rojstvom. In ravno v tem občutljivem obdobju potrebuje nosečnica vsestransko podporo, da se ji ne zašibijo kolena in ne obupa nad svojim materinstvom in prihodnostjo nošenčka.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

Pri nas in po svetu se združujejo ljudje, ki se trudijo reševati življenje spočetih otrok

Mi, ki smo molili pred porodnišnico, nismo prišli sodit, ampak pomagat. Pri nas mnogi ginekologi prehitro podpišejo napotnico za umetno prekinitev nosečnosti, čeprav bi nesrečne matere lahko napotili po drugo mnenje k nevladnim društvom za življenje. V Nemčiji mora nosečnica na tri razgovore, da dobi podpis.

Tudi če umetna prekinitev nošenčkovega življenja zakonsko ni prepovedana, odločitev za takšno dejanje ne more obiti naše vesti. „Splav je nedvomno družbeno zlo!“ je že pred več kot dvajsetimi leti zapisala na tematski strani Ženske v demokraciji v Sobotni prilogi Dnevnika ginekologinja dr. Mateja Kožuh-Novak. Če moraš čez deročo in umazano reko na drugi breg, preden skočiš v vodo, poglej, če je na dosegu kakšna brv!

Po svetu pripravljajo shode za življenje, ki opozarjajo, da mora biti človeško življenje varovano od spočetja do naravne smrti. Jezus pravi: „Karkoli storite komu od mojih najmanjših bratov, meni storite.“

Pri sosedih Hrvatih bo letos že sedmi Hod za život, pri nas pa bomo 2. oktobra izvedli tretji Pohod za življenje. Svetovni pohod Za življenje (Pro Life) se je začel v ZDA, kjer je tudi abortivni lobi izredno močan, saj tam predstavljajo splavljeni otroci surovino za mnoge potrošne izdelke. Nasprotnikov teh težkih dejanj je tudi med politiki vse več. Bivši ameriški podpredsednik Mike Pence je jasen: „Sem za življenje (Pro life)! In za to se mi ni treba opravičevati!“ Da, sočutje kot antipod disocialnosti – popolni brezbrižnosti za sočloveka in naravo. Kultura odmetavanja brez sočutja, ljubezni in solidarnosti, je pot, ki se konča nad prepadom brez dna.

Pričevanje o veselju zaradi rešenega življenja

Še posebno neodgovorno pa je jemati splav kot obliko kontracepcije. Nočete otroka? Prav! Ne spočnite ga! Obstaja več sprejemljivih načinov, da ne pride do zanositve.

Pred leti sem pomagal pri zaključku šolanja mladi mamici. Ko je uspešno maturirala in se je otročiček že postavljal pokonci v stajici, sem ji namignil, da me daje radovednost.

„Vem“, je dejala, „kaj me želite vprašati: ali sem pomislila kdaj na splav? O, ja, cele noči sem prebedela v takšnem razmišljanju!“

„Pa zdaj?“ sem bil kar nekako neroden. Iz njenih toplih oči so privrele solze sreče.

Sedemsto tisoč Zdravih Marij za tiste, ki jim je bilo s splavom vzeto življenje

Sedemsto tisoč ljudem je bilo vzeto vse: rojstvo, šolski dnevi, odrasla ustvarjalna doba in življenje med nami.

Sedemsto tisoč! Organizatorji shoda se nismo odločili za očitke, ki bolijo, ampak za molitev! Za sedemsto tisoč Zdravih Marij kot protiutež sedemsto tisoč ljudem z odvzeto prihodnostjo.

Lani smo to število dosegli s skupnimi močmi posameznih molivcev, skupinic in skupin, duhovnikov, redovnic, skavtov, starih in mladih, bolnih in zdravih, ki se z razumnim premislekom in s toplino srca zavzemajo za življenje.

Vabljeni vsi k molitvi tudi letos. Vse Zdrave Marije po Sloveniji, za katere bomo izvedeli, bomo sešteli in upamo, spet dosegli število sedemsto tisoč Zdravih Marij.

V naši župniji imamo zadaj na prostoru za verski tisk zvezek, v katerega vpisujemo število Zdravih Marij. Kdor bo tam, naj se vpiše enkrat ali dvakrat na teden. Zraven se lahko podpišete ali zapišete le ime ali inicialki. Če boste molili v skupini, pa zapišite ime skupine. Lahko se odločite za drugačen način štetja in sporočate organizatorjem o molitvi. Tedensko naj se opravljene molitve seštejejo in število pošlje na naslov [email protected] ali [email protected].

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.