Samoovadba za kaznivo dejanje

Potem ko sem videl »faksimile zadnje strani obtožnega predloga« proti peterici obdolženih v aferi Patria, sem se nenadoma zavedal, da so se očitno zelo spremenila osnovna načela kazenskega prava, kot smo se jih učili pred štirimi desetletji na Pravni fakulteti. Takrat je veljalo (kljub svinčenim časom), da je potrebno za storitev kaznivega dejanja narediti vsaj nekaj aktivnega (kar se manifestira v zunanjem svetu), vsaj kot poskus; ne more pa biti kaznivo dejanje, če imamo nekaj le v glavi in tega ne »aktiviramo«. Profesor Bavcon nam je izrecno poudaril, da ne more biti nihče kaznovan le za to, kar ima v svoji glavi, pa če je to še tako zavrženo. Socialistična sodišča so sicer to pravilo v praksi malo razširila, tako da so oporečnike poslala v zapor že če so svoje misli zapisali v osebne dnevnike.

Sedaj pa je očitno dovolj, da je Janša nekaj »HOTEL storiti« in je s tem že »ravnal (?) z direktnim naklepom«. V obtožnem predlogu je namreč jasno napisano, da »so se vsi zavedali storitve kaznivih dejanj in jih hoteli storiti« (konec citata). Nimam sicer vpogleda v kazenski spis, vendar resno dvomim, da bi Janša svojo namero za sprejemanje podkupnin zapisal v svoj dnevnik.

Ob tej najnovejši kazenski politiki me je kar stisnilo pri srcu, saj sem tudi sam v preteklosti imel že kar nekaj kriminalnih misli (pa ne le v zvezi s spomenikom revolucije na Trgu republike in Kidričevim spomenikom pred vladno palačo…), vendar sem se potolažil, ko sem ugotovil, da je večina mojih kaznivih dejanj že staralo… Ufff…

Razen enega! Naj se žrem sam v sebi?… Ali storim svojo državljansko dolžnost (prijave kaznivih dejanj)?

Odločil sem se za drugo ter Višji državni tožilki Branki Zobec Hrastar poslal naslednjo ovadbo:

Spodaj podpisani Anton Tomažič se prijavljam, ker sem dne 20. septembra 2010 v večernih urah HOTEL izpuliti prometno tablo z napisom »Titova cesta« v Stožicah ter jo zabrisati v jarek, kar bi bil direktni naklep za storitev kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari. Tega seveda nisem storil, saj si nisem upal, pa še precej ljudi je bilo v bližini in bi me lahko kdo prijavil. Kot olajševalno okoliščino naj navedem dejstvo, da sem bil precej slabe volje, ker sem pred tem 85 minut stal v koloni na severni ljubljanski obvoznici, da bi lahko parkiral ob novem štadionu ter si ogledal predstavo »Not padu lajv«.

S.F. – S.N.