S. Toplak, Finance: BS ni familija, ne ljubica, ne otroci in ne pes

BS je sistem. In prej ko bodo uslužbenci, pozor, uslužbenci – my servants – BS ugotovili, da centralna banka ni v njihovem notranjem lastništvu, da je ne obvladujejo in da ne obvladujejo, ne prijateljujejo in se ne kompajo in ližejo niti z bankami, ne s podjetji, ne s politiko, ampak banke nadzirajo, prej bomo davkoplačevalci kaj imeli od 400 ljudi, ki so tam zaposleni.

Banka Slovenije je tipičen primer dinozavra. Uživa v lastni pomembnosti, strokovnosti, ločenosti od sveta, z avreolo ustanovljena, s politiko upravljana, prihodki zagotovljeni, velika in močna. Ter slaba in šibka, neprilagojena sedanjosti, skregana s prihodnostjo – z novimi produkti, s kreativnim računovodstvom z inventivnostjo nadzirancev. Je tipično podjetje, na apanaži, ki nikoli ni imelo benchmarka ali pa je bil benchmark tako slab – poglejte, a je kaj dosti bolje nadzirala ameriška centralna banka ali pa evropske. Niti ne.

In Banka Slovenije, nezmotljivi suveren strokovnosti, dela osnovnošolske napake pri največjem sistemskem projektu v zadnjih desetih letih – sanaciji slovenskih bank. Najprej slovenske banke nimajo težav, potem je pet milijard luknje. Ko jih vprašaš preprosto vprašanje, kakšna je metodologija, ne razkrivajo. V Banki Celje se vedejo, kot da ne bi vedeli, kaj je APR. Še navadnega vpisa v sodni register ne znajo prav speljati. Ker jim ni bilo treba – ker je bilo vse, kar so naredili doslej, odlično, prvovrstno, strokovno. Nihče si ni upal niti pisniti – vsi so samo kimali – od politikov do sodišč.

Dokler je bilo vse O. K., je šlo. Takoj, ko je treba kaj narediti, ko se zaplete, ko nastane problem – ustanova, Banka Slovenije odpove. Odpove sistem. In tako odpoveduje večina ustanov, glavnina sistema. Ker niso navajeni ukrepati, so navajeni sedeti v foteljih. Zato je BS živčna in razjarjena in arogantna. In nova priložnost za napake. Kot davkoplačevalec, lastnik bank, nočem plačevati živčnega nadzornika, ne žrtveno jagnje, plačam kompetentnega in pametnega.

Banka Slovenije pod Boštjanom Jazbecem bo prišla v zgodovino, kako ji je na operativni ravni s slabo izvedbo uspelo uničiti pravilen cilj sanacije bank: davkoplačevalcem za njihovo blagohotno pomoč zagotoviti največ premoženja.

Več lahko preberete na Financah.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.