S. Šušteršič, siol.net: Ko je minister samo ekonomist

Finančni minister je pač samo ekonomist, zato se na zakone ne spozna najbolje. Danes imamo tako ministra, ki mu davčna optimizacija poslovanja ni tuja, pa četudi ni ravno zakonita.

Zanj so tudi popolnoma sprejemljive prakse, ki nimajo zakonske podlage.

Žal se virus nerazumevanja – ali ignoriranja – tistega, kar piše v zakonih, širi tudi med njegovimi podrejenimi. A pojdimo lepo po vrsti.

Ministrov odnos do zakonov

Pri zagovarjanju izplačila spornega dodatka je med drugim izjavil tole: “Nisem imel razloga, da ne bi naredil tako, ker so tudi druge fakultete ravnale tako. Tudi sama inšpekcija pravi, da je ta zakonodaja nejasna, sam pa nisem pravnik.”

Skratka, finančni minister je ravnal tako, kot so ravnali drugi. Sam ni pravnik, zato si je sporni člen zakona razložil po svoje (sicer se je sprva skliceval tudi na mnenje pravne in kadrovske službe, za katerega pa se je pozneje izkazalo, da ne obstaja).

Z ministrstva za finance so tudi sporočili, da je bilo izplačevanje dodatka za pripravljenost najcenejši način za plačilo dodatnega dela strokovnih sodelavcev.

Kaj hočemo, je pač samo ekonomist in ima težave z razumevanjem zapisanega v zakonih. Vsekakor pa dobro ve, kako plačati čim manj davkov in prispevkov, ne glede na zakone.

Neukost državne sekretarke

Poglejmo stopničko pod ministra. Tam so ljudje, ki pripravljajo nove zakone in od njih bi pričakovali vsaj to, da vedo, kaj piše v zdaj veljavni zakonodaji. A žal ne.

Poglejmo primer. V senci sprejemanja mnogo bolj razvpite in sporne novele zakona o medijih je v parlamentu pogorel do gospodarstva in zaposlenih prijazen predlog spremembe obračunavanja prispevkov pri plačah in od božičnice, natančneje predlog sprememb zakona o socialnih prispevkih (nahaja se tu).

Predstavnica vlade v osebi državne sekretarke ministrstva za finance Mateje Vraničar Erman je izrekla marsikaj, kar razkriva njeno nepoznavanje veljavne zakonodaje. Med drugim tudi to: “Spremembe tudi niso ustrezno umeščene v predpise, ki urejajo vsebine, za katere se predlagajo spremembe.

Zakon o prispevkih za socialno varnost določa višino prispevnih stopenj, ne določa osnov.” (magnetogram je na voljo tule, posnetek za tiste, ki raje poslušajo in gledajo kot berejo, pa tu).

Ta izjava pomeni, da državna sekretarka ne pozna zakonov, za izvajanje katerih je prvenstveno zadolženo prav ministrstvo, s katerega prihaja.

Več lahko preberete na siol.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.